Acum ceva vreme spuneam ca Rusia si China mizeaza pe ONU, ca faptul ca respecta "legile" ce emana de la ONU, oricat de absurde pot parea ele este un prim pas in restabilirea normalitatii si a bunului simt. Nu poti sa sutii suprematia "legii" in antiteza cu "regulile" si totodata sa ignori caracterul lor obligatoriu. Dar respectarea lor nu inseamna ca nu le poti contesta, utilizand mecanismele din Carta ONU. Ceea ce incepe sa faca Rusia. Deocamdata. Urmeaza sa stranga masa critica de membri ONU si sa treaca la revenirea la principiile initiale si la preocuparile de bun simt.
Rusia cere reforma Consiliului de Securitate al ONU.
Directorul interimar al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de Externe, Alexei Drobinin, a comentat cu privire la situaţia actuală a relațiilor internaționale și a ajuns la concluzia că „este nevoie de eforturi mai conștiente și de imaginație” pentru a reforma ONU.
El a subliniat că agenda actuală a organizației, care este susţintă în primul rând de Occident, nu este neapărat în conformitate cu interesele majorității membrilor săi internaționali.
Drobinin a sugerat că, pentru majoritatea membrilor ONU, cele mai importante probleme sunt accesul la surse de energie ieftine mai degrabă decât tranziția către tehnologii „ecologice”, dezvoltarea socio-economică decât drepturile omului „într-o interpretare ultraliberală” și securitatea și egalitatea privind suveranea mai degrabă decât impunerea artificială a democrației electorale conform modelelor occidentale.
Un alt subiect care a devenit din nou relevant este procesul de decolonizare și încheierea practicilor neocoloniale ale corporațiilor transnaționale şi dezvoltarea resurselor naturale în țările în curs de dezvoltare, a subliniat Drobinin, potrivit RT.
Totuşi, organizații internaționale precum ONU au fost în esență „privatizate” de Occident, arată Drobinin. Oficialul sugerează că Secretariatul ONU și birourile de trimiși și reprezentanți speciali ai Secretarului general sunt pline de personalul „testat” al Occidentului și că această situaţie s-a extins și la organizații non-ONU, precum OPCW.
Oficialul a spus că această situaţie afectează Consiliul de Securitate al ONU, intrucât „devalorizează sensul dreptului de veto, pe care părinții fondatori l-au conferit membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate cu un singur scop: să împiedice ca interesele oricăreia dintre marile puteri să fie încălcate și, astfel, să prevină o ciocnire directă între ele, [ciocnire] care, într-o epocă a armelor nucleare, poate avea consecințe catastrofale.”
Potrivit lui Drobinin, Consiliul de Securitate trebuie „democratizat” în primul rând prin extinderea reprezentării de către ţările africane, asiatice și latino-americane.
Drobinin sugerează că, indiferent de soarta organizațiilor internaționale, cum sunt ONU, OMC, FMI, Banca Mondială sau G20, având în vedere politicile divizive ale Occidentului, este „un imperativ absolut pentru anii următori să se formeze o nouă infrastructură a relațiilor internaționale”.
„După deciziile și acțiunile lor perfide împotriva Rusiei, a cetățenilor și bunurilor ei tangibile, pur și simplu nu ne putem permite luxul de a nu ne gândi la alternative. Mai ales că mulți dintre prietenii noștri care și-au pierdut încrederea în bunăvoința și decența Occidentului se gândesc la același lucru”, a subliniat diplomatul.
-Sputnik-