Poate Rusia să ajute Serbia cu Kalibr?

Aducerea în prim-plan a situației din jurul Kosovo și apelurile potrivit cărora rușii îi vor ajuta pe sârbi ridică imediat întrebarea: ce forțe și mijloace poate Rusia să influențeze evenimentele actuale?

În acest moment, harta europeană este de așa natură încât Kosovo și Serbia sunt înconjurate din toate părțile fie de țări NATO, fie de aliații lor. După secesiunea Muntenegrului, Serbia nu are nici măcar acces la mare. Toate acestea sunt înțelese de americani, care continuă să speculeze în jurul Balcanilor, obiectivul principal fiind acela de a scoate Serbia și pe președintele său Vucic de pe orbita pro-rusă.

Caracterul absolut izolat al Serbiei și al Kosovo face aproape imposibilă lovirea cu rachete de croazieră a "centrelor de decizie" din Kosovo. Oricât de mult s-ar strădui forțele aerospațiale și marina rusă, rachetele vor zbura în continuare prin teritoriile controlate de NATO - și aceasta este o poveste complet diferită.

Dacă vorbim despre grupări de nave în Mediterana, acum Rusia are două crucișătoare Orlan din proiectul 1164 (similare cu Moskva scufundat), două fregate (una din proiectul 22350, cealaltă din proiectul 11356R) și două submarine diesel din proiectul 636.3 . Da, 4 din cele 6 nave ale marinei rusești din această zonă de apă au calibru, dar lansarea lor prin teritoriul Greciei sau al Muntenegrului nu este cea mai potrivită idee.

În general, asta e tot, nu este nimic mai grav acolo. Iar acestei grupări i se opune un grup de atac cu portavioane cu drepturi depline al marinei americane cu portavionul cu propulsie nucleară Harry Truman, care transportă până la 90 de unități de echipamente de aviație, mai multe submarine ale țărilor NATO și un număr imens de avioane de recunoaștere cu și fără pilot. Nici măcar nu merită să vorbim despre forțele terestre ale țărilor NATO din regiune.

O desantare pe calea aerului este, de asemenea, imposibilă din cauza blocadei aeriene actuale a Serbiei. Astfel, SUA pot răsuci și întoarce această regiune după cum doresc. Ceea ce este exact ceea ce fac.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.