Operatiunile aeriene ale Rusiei in Ucraina

 


 


 Felul in care Rusia foloseste aviatia in Ucraina este deseori comparat cu "Operatiunea Furtuna in Desert" si cu alte operatiuni similare ale fortelor aeriene ale Statelor Unite.

Insa Statele Unite, in operatiunile lor militare, nu s-au confruntat cu nimic atat de avansat ca rachetele SAM (Surface to Air Missile) de tip S-300 modificat (sau chiar versiunea clasica) pe care Ucraina le are detasate in teatrul de operatiuni.

Statelor Unite li s-a opus in Irak o armata cu echipamente neintretinute, operate de militari cu instruire precara in operarea echipamentelor defensive anti-aeriene si care nu aveau nici pe departe performantele sistemelor S-300. Cu toate acestea, militarii irakieni au reusit sa doboare cateva aeronave americane.

S-300 si Buk, aflate in dotarea Ucrainei sunt sisteme antiaeriene cu caracteristici tehnice de top; sunt dificil de contracarat, in special atunci cand operatorii sunt bine pregatiti. In cazul Ucrainei, aceste sisteme sunt mostenite din perioada Uniunii Sovietice, la fel si tehnicile de instructie si antrenament, alcatuite astfel incat sa furnizeze performanta maxima.

Singura data cand aviatia americana s-a confruntat cu sisteme de acest tip in mod sistematic a fost in timpul Razboiului din Vietnam, ocazie cu care a pierdut aproape 10.000 de vehicule aeriene (avioane, elicoptere si, se pare, drone). Stim rezultatul Razboiului din Vietnam, reiterat in 2021 in Afganistan.

Cu certitudine, o parte din pierderi nu pot fi atribuite sistemelor SAM sovietice, cu care Vietnamul de Nord era extrem de bine dotat insa numarul accidentelor si a detonarii incarcaturilor pentru a impiedica intrarea echipamentului pe mana inamicului nu reprezinta o cota atat de mare din cifra totala.

Ceea ce se intampla acum in Ucraina, strategia fortelor Federatiei Ruse* este complet in afara celei dupa care au operat NATO si Statele Unite pana acum.

Componenta aeriana a fortelor Federatiei Ruse respecta si ea aceasta strategie, realizand lovituri de mare precizie cu o utilizare a tipurilor de munitie in raport cu obiectivul propus.  

Astfel, in locul bombardamentelor masive derulate asupra unor zone intinse, fortele aeriene folosesc rachete capabile sa limiteze forta distructiva doar la cea a obiectivului selectat; se remarca numarul extrem de mic al daunelor si victimelor colaterale. 

Densitatea mare a populatiei din zona de derulare a operatiunilor militare din aceasta perioada (august 2022) nu permite efectuarea de bombardamente aeriene masive fara a masacra, efectiv, zeci de mii de civili.

Mai trebuie remarcata si integrarea in ecuatia de selectare a tintelor a factorului temporal. 

Astfel, loviturile asupra unor zone capabile sa determine victime colaterale se pare ca sunt astfel efectuate incat sa fie in perioadele in care zonele nu sunt frecventate de civili sau acestia sunt prezenti in numar cat mai redus.

Un alt element de retinut este acela al loviturilor efectuate de la mare distanta cu bombardierele strategice Tu-95, din afara spatiului aerian al Ucrainei, fie de deasupra Belarusului fie de deasupra Marii Negre.

Russian Bear 'H' Aircraft MOD 45158140.jpg

Orice s-ar spune, fortele aeriene ale Federatiei Ruse nu sunt cu adevarat limitate in modul in care isi desfasoara misiunile in aceasta faza; o eventuala limitare ar putea sa apara in cazul in care strategia loviturilor chirurgicale va fi inlocuita cu una a "covorului de bombe" insa, deocamdata nu sunt semnale ca asa ceva se va intampla.

Ce urmeaza sa se intample in continuare?

Surse ucrainene afirma ca are loc o concetrare de aeronave intr-un numar care sugereaza o operatiune ampla, coordonata, de atac cu bombardiere strategice si concomitent, o misiune de desant iar alte surse descriu o crestere a activitatii de pregatire a parasutistilor pe aerodromuri din Belarus.

Sunt informatii mai mult sau mai putin verificate care vorbesc despre circa 150 de elicoptere de atac (KA-52, MI-28) si  circa 200 elicoptere de transport Mil-Mi-17 (MI-8) care sunt comasate in diferite locatii in jurul Ucrainei, in special pe teritoriul Rusiei.

Nu cred ca inca putem discuta despre o operatiune aeropurtata, situatia din teren in Harkov si in Donbas nu este de asa natura incat sa fie necesara o operatiune de acest gen.

Singurul loc unde ar fi adecvata este Nikolaiev, pentru securizarea unui cap de pod pentru urmatorul pas firesc, Odesa dar si pentru deschiderea oportunitatii de avansare spre Nord, spre Krivoi Rog, alt punct strategic pentru rezolvarea situatiei in Donbas (ddizlocarea liniei fortificate Sud-Nord Bahmut-Soledar).

Presupun ca desantul va fi precedat de o crestere in intensitate a operatiunii aviatiei strategice. Pana acum, atacurile au fost derulate de pe teritoriul aerian al Belarusului, folosindu-se rachete. Probabil vor mai fi cateva similare apoi, unul din ele va fi urmat de intrarea elicopterelor dinspre Crimeea.


Tot cu un anumit grad de probabilitate, forta de desant va fi impartita in doua, una va securiza zona portului Ochakiv pe unde pot fi deplasate cu ajutorul Marinei echipamentele grele iar o alta va ataca dinspre Sud-Vest Nicolaiev (Mykolaiv), simultan cu cresterea presiunii spre Vest a trupelor de infanterie motorizata dinspre Est (Pervomarskoie) si dinspre Sud-Est (Schevchenkove).

Baza de operatiuni a elicopterelor, cel mai probabil in acest scenariu, va fi stabilita undeva in zona Vasylivka, aflata sub control rusesc, distanta pana in zona de desant fiind in jur de 120-150 km, perfect accesibila elicopterelor.

Oricum, corul expertilor de canapea invitati la televiziunile din Main Stream Meadia (MSM) inca nu realizeaza ca ceea ce se intampla acolo este, dupa cum am mai spus, o operatiune stralucita din punct de vedere militar care va rescrie manualele din toate marile academii militare; o operatiune militara cu caracter limitat (autoimpus) in care sunt folosite tactici si echipamente militare inovatoare (iar unele chiar intr-un mod inedit). NATO si Statele Unite sunt pur si simplu umilite din punct de vedere militar. 

Produsul a 8 ani de pregatire pe model NATO este pur si simplu inlaturat de o forta militara inferioara numeric iar asta da fiori tuturor armatelor europene.

 

* - O sa le spunem asa, avand in vedere ca in Ucraina lupta impotriva NATO: Armata Federatiei Ruse, militiile din Republica Populara Donbas si Republica Populara Luhansk (nerecunoscute), contractorii privati din "Wagner" si Fortele Speciale din Cecenia.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.