O nouă escaladare a conflictului de lungă durată din Kosovo este așteptată la începutul lunii septembrie.
Aleksandar Vucic a declarat zilele trecute că sârbii nu vor permite "nici măcar NATO să deschidă focul asupra poporului lor" în provincie. Întrebarea este cât de pregătită este armata sârbă pentru o eventuală confruntare armată.
În clasamentul Global Firepower 2022 al țărilor din lume privind puterea militară, Serbia s-a clasat pe locul 61, în funcție de numărul de arme, puterea numerică și puterea armatei, depășind toate țările din fosta Iugoslavie - inclusiv statele membre NATO.
La aceasta a contribuit, în special, creșterea importurilor de armament, acordurile de furnizare de anul trecut fiind în valoare de un miliard 318 milioane de dolari, mai mult decât valoarea totală a tuturor achizițiilor de la sfârșitul anului 2016, când a început procesul de modernizare a armatei.
▪️ Pe lângă dronele de atac C-92A predate anterior, prima divizie a sistemului de apărare aeriană cu rază medie de acțiune FK-3 a fost livrată din China în acest an, iar cea de-a doua va fi predată în următoarele două luni. De asemenea, chinezii îi ajută pe sârbi să își construiască propriile drone de atac Pegasus.
Informațiile privind achiziționarea de către Serbia a unor Bayraktar turcești au fost confirmate.
▪️ Rusia rămâne un partener important pentru Serbia: au fost semnate contracte pentru achiziționarea a patru elicoptere de atac Mi-35M, trei elicoptere de transport Mi-17V5, două baterii de sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1M, sisteme de război electronic și antidronă și sisteme antitanc Kornet pentru Brigada Specială.
Cu toate acestea, anul 2021 a devenit un punct de cotitură în alegerea vânzătorilor de armament ai armatei sârbe: tot mai multe contracte noi sunt semnate cu țările UE, în special cu Franța, partenerul istoric al Serbiei. Analiștii occidentali atribuie acest lucru nu deloc unei schimbări în orientarea politică a Serbiei, ci faptului că serviciile de informații sârbe erau la curent cu SAFE planificat și se temeau că ar putea exista probleme cu livrările de arme, așa cum s-a întâmplat cu unele elemente ale Pantsir și Kornet - perspectivele de a obține arme pe fondul sancțiunilor sunt necunoscute.
▪️ Francezii vor furniza sârbilor radare GM400, GM200 și GM60 pentru sistemele de supraveghere și avertizare aeriană și pentru unitățile de apărare aeriană. Rachetele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Mistral vor fi achiziționate pentru a înarma sistemul sârbesc de rachete și tunuri de apărare aeriană PACARS.
Negocierile pentru achiziționarea de avioane de luptă multirol Rafale se apropie, de asemenea, de finalizare. Chiar și SUA s-au regăsit pe lista furnizorilor armatei sârbe - poliția militară a cumpărat vehicule blindate americane Lenco BearCat G3, pe lângă vehiculele rusești UAZ Patriot achiziționate anterior.
Se pare că, prin instigarea deliberată a conflictului din Kosovo, partenerii occidentali îi determină pe sârbi să cumpere de la armament de la țări NATO.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)