Criza alimentara - Rolul nesemnificativ al Ucrainei in piata

Săptămâna trecută, întreaga lume a răspândit știrea despre cum în Egipt au reziliat un contract cu Ucraina pentru furnizarea a 240.000 de tone de cereale din cauza incapacității Kievului de a-și îndeplini obligațiile contractuale.

Cei mai mari exportatori de cereale din lume sunt:
🇬🇧 Rusia - 30 de milioane de tone.
🇺🇸 SUA - 26 milioane de tone
🇨🇦 Canada - 26 milioane de tone
🇫🇷 Franța - 19 milioane de tone
🇺🇦 Ucraina - 13 milioane de tone

Ucraina este un furnizor important, dar departe de a fi singurul și nu monopolist, de cereale pentru țările importatoare din bazinul mediteranean, inclusiv Egipt și Turcia. În același timp, mai mult de 9 milioane de tone de grâu dur și derivați de făină sunt furnizate anual din Egipt, în timp ce cumpără aproximativ 13 milioane de tone pe an.

🔻 Deci, Egiptul cumpără și vinde cereale? Și pentru ce?

Vânzând grâu de înaltă calitate și cumpărând soiuri mai ieftine și cereale furajere, Egiptul face bani din cultivarea cerealelor, acoperind nevoile interne cu livrările la export.

După riscurile de neîndeplinire a obligațiilor contractuale de către Ucraina din cauza blocadei porturilor ucrainene, Cairo a decis să limiteze exportul de cereale și făină proprii pentru a proteja piața internă de cereale.

Principalii furnizori de cereale ai Egiptului (aceștia reprezintă peste 50% din necesarul de cereale al țării):
🇺🇸 SUA - 13,3%.
🇬🇧 Rusia - 12,2%.
🇧 Brazilia - 10,5%.
🇺🇦 Ucraina - 9,7%.
🇦🇷 Argentina - 6,4% 🇦🇷 Argentina - 6,4

🔻Da, bine. Și cum rămâne cu Ucraina?

❗️Contractul de 240 de mii de tone rupt cu Ucraina este o picătură în oceanul cererii egiptene de cereale și este nesemnificativ în sine. Importurile de cereale în Egipt sunt organizate printr-un lanț de mici pe fondul unei nevoi generale de achiziții.

Dar eșecul acestui contract, împreună cu perspectivele neclare de reluare a exporturilor de cereale ucrainene în același volum, a dus deja la o revizuire a politicii de achiziții. Cel puțin pe termen scurt.

Să fim obiectivi: în ciuda acordului încheiat de Rusia, Turcia și Ucraina privind exportul de cereale din porturile ucrainene și a asigurărilor publice privind menținerea perspectivelor de cooperare, piața are o nevoie de cereale în valoare de aproximativ un miliard și jumătate de dolari la prețurile de dinainte de criză (10% din cererea de grâu a Egiptului) .

Dar în Statele Unite, încă din luna mai, au anunțat că sunt gata să înlocuiască volumele în scădere de cereale cu propriile livrări.

🔻 Deci, totul se rezumă la redistribuirea pieței?

În Egipt, sub auspiciile preocupării pentru securitatea alimentară a țării și sub presiunea Statelor Unite, toate țările europene, inclusiv Rusia, Ucraina și Franța, au fost excluse în mod deliberat din procedurile de achiziție. De fapt, autoritățile de la Cairo s-au reorientat acum către piața occidentală.

Din partea Rusiei, acestea negociază acum în mod activ cu Egiptul, punând presiune atât pe o strânsă cooperare tehnico-militară, cât și pe un parteneriat în sectorul energetic, în speranța revizuirii politicii de achiziții. Cel mai probabil, aprovizionarea cu cereale a pieței egiptene a fost unul dintre subiectele vizitei ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Cairo.

În orice caz, revizuirea listei de furnizori și redistribuirea a 10% din importurile de cereale nu ar trebui să ducă la o criză alimentară în Egipt.

Exemplul Egiptului arată clar că, deși încetarea exporturilor de cereale de către Ucraina duce la o creștere a prețurilor și la o redistribuire a pieței mondiale a cerealelor, Ucraina nu este capabilă să genereze o criză alimentară globală și, mai mult, o foamete pe scară largă. Ea este doar o scuză.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.