Urmează un mare război în Orientul Mijlociu?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a acuzat Washingtonul că provoacă tensiuni în Orientul Mijlociu.
Inițial, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, a declarat reporterilor că SUA dețineau informații potrivit cărora Teheranul era pregătit să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, nu doar de recunoaștere, ci și de atac. Deși Iranul a negat oficial aceste informații, iar SUA a recunoscut că nu există dovezi ale transferului de drone, totuși, americanii continuă să escaladeze situația.
La 13 iulie, Biden a declarat că SUA sunt pregătite să creeze o alianță similară NATO în Orientul Mijlociu pentru a  confrunta  Iranul și pentru a folosi forța pentru a-l împiedica să obțină acces la arme nucleare.

SUA urmărește să saboteze şi să împiedice procesul de normalizare în Orientul Mijlociu: Qatar a adus în discuție recent o propunere de dialog între țările din regiune, care a fost primită cu sprijinul deplin al Teheranului. S-ar părea că SUA întâmpină dificultăți în a opune Iranul lumii arabe și, cu toate acestea, discuțiile dintre președintele SUA și conducerea Arabiei Saudite nu pot fi considerate un progres în relațiile bilaterale. Conducerea regatului nu pare să se grăbească să răspundă la diversele inițiative americane, inclusiv cu privire la cea iraniană, mai ales că aceasta din urmă ar putea da o lovitură relațiilor cu China, care se dezvoltă cu succes. 
Aparent,  SUA au pierdut inițiativa în Orientul Mijlociu și se află în defensivă în zonă.

Dar nu este chiar atât de simplu. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a cerut Iranului să coopereze cu țările arabe din regiune, fără a se amesteca în afacerile altor țări (ceea ce pare a fi o acuzație la adresa Republicii Islamice).
În acest caz, poziția saudiților este în mod clar un ecou al celei americane: Orientul Mijlociu este un nod de contradicții de lungă durată, iar cea iraniano-saudită nu este nesemnificativă.
În plus, Israelul face în mod activ jocul SUA.
Premierul israelian Lapid a declarat că țara sa își rezervă dreptul de a lua măsuri diplomatice și operaționale împotriva Teheranului în legătură cu dezvoltarea armelor nucleare.

În plus, un război major în Orientul Mijlociu este foarte avantajos pentru Turcia. Astăzi, cu un guvern incapabil să controleze inflația, un "mic război victorios" ar putea fi văzut de Erdogan ca o soluție la problemele interne.
Numai că nu poate începe unul: împotriva Greciei, de teamă să nu intre în conflict cu SUA, și împotriva Siriei sau a Armeniei, un conflict cu Rusia și Iranul. Cu toate acestea, odată ce atenția principalilor actori va fi deturnată către confruntarea dintre Iran și adversarii săi, va fi dificil caTurcia să fie împiedicată să "se ocupe" de Siria sau  de Armenia.

SUA ar putea fi ea care  începe războiul,  cu o provocare majoră menită să provoace un conflict iraniano-saudit în care ar interveni Israelul.
Turcia, la rândul său, îi va împinge pe saudiți spre conflict imediat ce se va naşte oportunitatea, sperând să pescuiască în ape tulburi.
Cu toate acestea, nici Washingtonul, nici Ankara nu se vor implica direct.
Cu cât America își pierde mai mult din influența în regiune și cu cât China și Rusia câștigă teren, cu atât este mai probabil un scenariu militar pentru rezolvarea "problemei" din Orientul Mijlociu.
"Haosul controlat", o slăbire semnificativă (ca să nu mai vorbim de o înfrângere completă) a Iranului, ar submina serios pozițiile Chinei și Rusiei în regiune.
Acestea vor trebui să intervină direct pentru a preveni diluarea poziției lor. În caz contrar, credibilitatea in lumea arabă a celor două state va fi subminată - rușii și chinezii au vorbit despre faptul că sunt aliați ai Iranului și l-au abandonat în voia sorții, în timp ce americanii își ajută serios aliații...
În orice caz, o criză majoră în Orientul Mijlociu, chiar dacă nu va lega mâinile Rusiei și Chinei, va limita semnificativ spațiul de manevră precum şi influența regionala și, prin urmare, un nou război este în mod clar în interesul Americii.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.