Sahalin-2

 Rusia a anuntat ca va prelua Sahalin-2, exploatare de gaz natural care furnizeaza circa 4% din cantitatea de LNG mondiala.

Compania care exploateaza zacamantul este detinuta 50%+1 actiune de Gazprom si in ea participa si Shell (care tot anunta ca isi vinde participatia ba la indieni, ba la chinezi, ba se mai gandeste), Mitsubishi (normal, Sahalin 2 livreaza circa 60% din productie pentru circa 10% din totalul importurilor japoneze de LNG) si Mitsui, alta companie japoneza.

Japonia este una din tarile care s-au aratat harnice in procesul de sanctionare a Rusiei. Politetea si bunul simt japonez insa s-au dovedit a fi doar un mit cand, dupa aplicarea sanctiunilor, de la Tokio s-a anuntat pompos ca "Japonia nu renunta la Sahalin-2 chiar daca i se va cere"! O atitudine sanatoasa, normala, absolul imperialista ("Sahalin-2 este un activ pentru care inaintasii nostri au muncit din greu sa il obtina").

Cum, in ultima vreme realitatea bate filmul si faptele par a nu produce consecintele anticipate de scolile Occidentale de gandire, abandonul propriilor interese pentru o miza iluzorie pe cartile din mana SUA forteaza o decizie pe care Japonia a amanat-o.

Rusia lasa un termen de gratie doritorilor sa isi defineasca participatia in noua companie care chiar detine Sahalin-2.

Iar noua paradigma, Rusia cu siguranta va ignora cotatiile pe bursa din Tokio si va stabili ea pretul participatiei. In ruble, desigur.




O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.