Sistemul de Justitie din Statele Unite, desi pe hartie este minunat, garantand un proces echitabil, in fata juratilor, in realitate este dominat de "intelegerile" in care acuzatul incheie un targ cu acuzarea (Procuratura), ajungand direct in inchisoare printr-o procedura administrativa, fara a fi dus in fata unui judecator.
Desi la noi intelegerile astfel semnate sunt supuse validarii formale a instantei de judecata, practica este similara cu cea din State, ca doar din zona aia am importat ca maimuta noul Cod penal si pe cel de Procedura penala.
Parchetul baga o fapta cel putin dubioasa la pachet cu alta beton, calculul pedepsei depaseste termenul prevazut pentru suspendarea executarii si te arde.
La noi inca nu au privatizat sistemul penitenciar insa discutiile aprige care s-au purtat cu ceva timp in urma semnalizeaza vointa politica de a depasi aceasta granita.
Care e "jmecheria"?
Pai, statul plateste pentru fiecare detinut o suma convenabila iar pravalia "Inchisoare" SRL mai face niste bani cu diferite prestatii comerciale: mai o fabrica de cartoane, mai un serviciu de curatenie, chestii din astea...
Corrections Corporation of America a lansat era închisorilor private în 1983, când a deschis un centru de detenție pentru imigranți într-un fost motel din Houston, Texas. În prezent, compania cu sediul în Nashville găzduiește peste 66.000 de deținuți, ceea ce o face să fie a doua cea mai mare companie privată de închisori din țară. În 2015, a raportat venituri de 1,9 miliarde de dolari și a obținut venituri nete de peste 221 de milioane de dolari - peste 3.300 de dolari pentru fiecare deținut aflat în grija sa.
Unde operează CCA
CCA administrează 61 de unități în Statele Unite.
Acestea includ 34 de închisori de stat, 14 închisori federale, 9 centre de detenție pentru imigranți și 4 închisori.
Deține 50 dintre aceste unități.
38 dețin bărbați,
2 dețin femei,
20 dețin ambele sexe, iar
1 deține femei și copii.
17 se află în Texas, 7 în Tennessee și 6 în Arizona.
Niciun loc neocupat
CCA și alte companii penitenciare au inclus în contractele lor "garanții de ocupare", cerând statelor să plătească o taxă dacă nu pot asigura un anumit număr de deținuți. Winn Correctional Center a primit grantii să fie plin în proporție de 96%.
Practic, statul se angajeaza sa trimita oamenii la puscarie astfel incat gradul de ocupare sa fie satisfacator din punct de vedere financiar, intrucat pentru fiecare puscarias "internat" se plateste o alocatie.
Cine este proprietarul CCA?
Cel mai mare investitor al CCA: Vanguard Group, a doua cea mai mare firmă de gestionare a banilor din țară, deține 14% din acțiunile CCA, evaluate la 447 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2015.
Cifre notabile ale companiei:
Thurgood Marshall Jr: membru al consiliului de administrație al CCA, avocat și fiul primului judecător afro-american de la Curtea Supremă.
Charles Overby: Membru al consiliului de administrație al CCA și fost director executiv al Freedom Forum, o fundație care promovează libertatea presei.
C. Michael Jacobi: Membru al consiliului de administrație al CCA și președinte al producătorului de arme Sturm Ruger.
Harley Lappin: Directorul șef al CCA și fost director al Biroului Federal al Penitenciarelor.
Prețul acțiunilor CCA, 1997-2016
Exit-ul investitorilor
O mișcare de dezinvestire care vizează companiile din închisorile private a convins unii investitori importanți să își vândă acțiunile CCA. Câteva dezinvestiri recente și valorile estimate ale acestora:
Pershing Square Capital Management: 196 de milioane de dolari
Systematic Financial Management: 93 milioane de dolari
General Electric: 54 de milioane de dolari
"Sincer, suntem încântați să avem o pondere mai mare de investitori care sunt atenți la afacerea noastră, care pot face diferența între retorică și realitate." - un purtător de cuvânt al CCA, comentând decizia Universității din California de a se vinde actiunile în 2015.
CCA în instanță
CCA le-a spus acționarilor că se confruntă cu datorii de 4,2 milioane de dolari legate de procese în 2015, dar a precizat că niciun caz în curs de soluționare nu îi va afecta în mod serios rezultatele financiare.
CCA nu va dezvălui detalii despre procesele cu care se confruntă. Dar datele privind peste 1.200 de cazuri obținute de Prison Legal News oferă o imagine de ansamblu a tipurilor de procese civile intentate în mod obișnuit împotriva companiei de către deținuții și angajații săi.
Deținuții au intentat 82% din cele peste 1.000 de procese civile federale în care CCA a fost citat ca pârât între 2010 și 2015. Procesele federale intentate de deținuți împotriva CCA au scăzut de la vârful înregistrat în 2000, probabil din cauza unei legi federale din 1996 care a îngreunat posibilitatea deținuților de a da în judecată închisorile.
Citiți relatarea lui Shane Bauer, reporter la Mother Jones, despre cele patru luni în care a lucrat ca gardian într-o închisoare administrată de corporații în Louisiana.