France Soir, despre marea mașină de tocat bani din Ucraina.
CRONICĂ - Vestea căderii Luganskului duminică trecută face parte din ceea ce pare a fi anexarea inexorabilă a estului Ucrainei de către Rusia. Nicio acțiune militară ucraineană nu a zădărnicit până în prezent acțiunea trupelor ruse. În ciuda enormității arsenalului transferat în această țară din 2014 și mai ales din februarie 2022, în joc sunt învechirea echipamentelor și lipsa de profesionalism a luptătorilor ucraineni. În timp ce Volodymyr Zelensky continuă să ceară arme, în special care să fie alocate este 1% din arsenalul NATO, se pune întrebarea ce sa făcut cu ceea ce a fost deja obținut. În mâinile cui se află aceste stocuri precum și donațiile miliardarului acordate în scopuri de tehnică militară?
La Lugano, pe 4 și 5 iulie are loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei, în prezența Ursulei von der Leyen, premierul ucrainean, Denys Schmigal, președintele Rada (parlamentul ucrainean), Rouslan Stefantchouk. Este vorba despre eliberarea de noi fonduri. Este foarte puțin probabil să le fie pusă problema trasabilității fondurilor. Acest lucru este cu atât mai important cu cât responsabilitatea națiunilor donatoare este în joc.
Potrivit unei lucrări a asociației avocaților penali europeni, Eucrim, „Război și corupție în Ucraina”, sectorul apărării, principalul vector industrial al țării, suficient în sine pentru a garanta un nivel de securitate respectabil, a fost întotdeauna subminat de Corupție. Organismele care luptă împotriva acestui flagel, deja ineficiente în timp de pace, sunt cu siguranță abonați absenți. Sub presiunea internațională, în 2020, Ucraina, una dintre cele mai corupte țări din lume (vezi: Această Ucraina atât de europeană), înființase trei organisme anticorupție: NABU (prin acronimele sale în engleză sau Biroul Național de luptă). împotriva corupției), SAPO (Procurorul Special împotriva Corupției) și în final HACC (Înalta Curte Specială împotriva Corupției). Aceste trei entități au început să lucreze în mod surprinzător până când membrii parlamentului ucrainean, Rada Supremă, în care se află majoritatea prezidențială a lui Zelensky, au blocat în decembrie 2021 numirea procurorului SAP, al cărui președinte este prezent astăzi la Lugano să ceară pentru mai mulți bani publici occidentali pentru țara lui. Asta pentru contextul instituțional în care sunt livrate ajutoarele stratosferice și armele.
Ajutorul vine în valuri. Cea care începe din 2014, în timpul primei operațiuni ucrainene a administrației Obama-Biden, apărută odată cu evenimentele din Piața Maiden. Operațiune care s-a intensificat din 2016, deschiderea către alți donatori, în special francezi. Din ianuarie 2022, când relațiile dintre Ucraina și Rusia sunt rupte și bombardarea Donbass-ului de către batalioanele ucrainene crește, fluxul de arme și ajutor financiar explodează.
Grupul de gândire economic german, Institutul Kiel, a creat un instrument de urmărire a ajutorului plătit Ucrainei care face posibilă reconstituirea unei părți a acestuia. Printre cei cincisprezece mari donatori suverani în perioada 24 ianuarie - 24 iunie 2022 se află, desigur, în frunte, Statele Unite. Această țară a plătit 10 miliarde de dolari în ajutor financiar neprecizat, la care se adaugă 10 miliarde în ajutor umanitar și puțin sub 30 de miliarde de euro în ajutor financiar militar. Spre comparație, rezervele totale ale Ucrainei în 2021, conform Băncii Mondiale, au fost de 30,97 miliarde de dolari. La această sumă s-ar adăuga un nou plic de 800 de milioane de dolari. Acesta este cel mai recent angajament al lui Joe Biden, luat în cadrul summitului NATO de la Madrid din 28 iunie. Doar în ceea ce privește ajutorul public american, suma depășește cu mult reperul celor mai mari plicuri ale planurilor de salvare ale Fondului Monetar Internațional (FMI), iar acestea sunt donații, nu credite. Sunt sume care nu intră nicăieri în conturile publice ale țării destinatare. Uniunea Europeană, prin trei dintre instituțiile sale (Comisia, Consiliul și Banca Europeană de Investiții), a promis 15 miliarde de euro, dintre care 6 miliarde au fost efectiv plătite, deși informațiile sunt foarte greu de confirmat din cauza opacității conturile a tot ce vine de la Bruxelles. Aceasta este practic suma tuturor ajutoarelor distribuite de UE în 2020, dar între mai multe țări, printre care Turcia, Maroc, India, Siria, Etiopia, Egipt, Somalia, Afganistan, Columbia. În mai puțin de jumătate de an, Ucraina a consumat mai mult ajutor european decât au consumat într-un an mai multe țări aflate în război sau care ies dintr-un conflict armat, sau chiar cele de importanță strategică imediată pentru Europa.
Franța este al șaptelea donator public, cu puțin sub 3 miliarde de euro plătiți pe parcursul anului. Dar Franța a fost cel mai mare exportator de arme către Ucraina din 2015 până în 2020, în valoare de 1,6 miliarde de euro. Ajutor cu arme, inclusiv elicoptere, drone de recunoaștere și armament greu. Spre deosebire de Statele Unite, Franța nu face publică lista echipamentelor furnizate, dar acestea sunt arme ofensive.
La data de 26 februarie 2022, acest ajutor a fost majorat de echipamente în valoare de 120 de milioane de euro (furnizare Milano, Javelin, Mistral etc.). Republica oferă și acces la sistemul hexagonal de informații prin satelit (CSO, Pléiade, Hélios). Pe 30 mai, ministrul ucrainean al apărării, Dmitrov Kuleba, și-a exprimat recunoștința față de Franța. Au sosit și armele franceze, prin țări terțe, precum cele 100 de mistrali furnizate de Norvegia Ucrainei, lucru care se poate face doar cu acordul țării producătoare. Arsenalul livrat de Regatul Unit ia forma catalogului unui târg de arme. Nu lipsește nimic. Merită subliniat, din când în când, cadrul financiar, strategic, contractual, total ermetic al acestor livrări. Dintre marile puteri industriale militare, numai Israelul și Japonia s-au abținut să răspundă la apelurile lui Zelensky, oferind nimic altceva decât căști și armuri de protecție.
Acest ajutor se adaugă celor 450 de milioane de euro promise Ucrainei de către Uniunea Europeană pentru achiziționarea de arme letale, în cadrul Facilității europene pentru pace înființată în 2021. Este vorba de 17 miliarde de împrumuturi garantate între 2014 și 12 februarie 2022. Lista miliardelor care plouă asupra Ucrainei din 2014 este amețitoare. Instituțiile de la Bretton Woods nu fac excepție. Banca Mondială, la rândul ei, a promis, în martie trecut, 3 miliarde de dolari, inclusiv 550 de milioane pentru urgență, iar FMI, alte 5 miliarde de credite.
Deci da, unde au dispărut aceste ajutoare umanitare, aceste arme? Există un front de est care acționează ca un apel pentru a primi fonduri cu soldați echipați cu arme ce datează din Uniunea Sovietică, iar apoi o viață la vest de Nipru care merge normal. Cui se adresează ajutorul umanitar? Primul val de imigrație după anunțarea atribuirii automate a unei vize comunitare de trei ani s-a secat, iar transferurile de refugiați au loc acum spre Rusia. Există un birou care să controleze sau cel puțin să coordoneze utilizarea fondurilor?
Oficialii Curții de Conturi Europene nu au mai emis un raport cu privire la Ucraina din 2016. Cu toate acestea, instituția se prezintă drept „gardianul finanțelor UE”. Singura mențiune de pe site-ul lor este cea a steagul albastru și galben și un mesaj de solidaritate către poporul Ucrainei. Potrivit Eucrim, în ceea ce privește corupția, „situația de dinainte de război nu era genială în Ucraina”: „nu s-a realizat nicio îmbunătățire semnificativă”. Ar trebui să concluzionăm că auditorii UE nu au impresionat cu adevărat oligarhia mafiotă aflată la putere? Potrivit autorului raportului Eucrim, „după război, cadrul anticorupție va fi mai prost decât înainte de război, în măsura în care va trebui să facă față unor provocări serioase, în special cele rezultate din afluxul vast de materiale și financiare. sprijin în scopuri umanitare. »
Însă dacă Ucraina este ruina experților anticorupție și a crimei organizate, ei ar trebui să înceapă să se uite spre vest. Fondurile masive de mai multe miliarde de dolari care sunt scăpate de sub control și nu intră în conturile publice ale statului ucrainean se pretează, de asemenea, la profituri semnificative. Mai ales având în vedere trecutul corupt al familiei Biden în Ucraina. Potenţial, sunt date toate condiţiile pentru a crea condiţiile ideale pentru un nivel antologic de delapidare, în plină zi. În timp ce lumea își taie încheieturile pentru Ucraina și se pregătește pentru o criză economică care va face istorie.