25 iulie: Gazprom oprește funcționarea unui alt motor cu turbină cu gaz Siemens la Nord Stream, a declarat holdingul. Turbina a fost oprită din cauza sfârșitului perioadei de timp dintre între întreținerile necesare. Prețurile gazelor de schimb în UE cresc brusc după aflarea veștii despre o scădere iminentă a debitului de gaze din Nord Stream din cauza opririi unei alte turbine.
27 iulie: Prețul gazelor în Europa depășește 2.500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
29 iulie: "Germania are în continuare nevoie de gaz rusesc, dacă nu există alte opțiuni, atunci Nord Stream 2, care este finalizat, dar nu este certificat, ar putea fi folosit pentru aprovizionare" - consideră Klaus Ernst, șeful Comisiei pentru energie și climă din Bundestag.
___________________________________________
Două publicații europene în același timp - Le Figaro și Berliner Zeitung - scriu că nivelul de negativism în ceea ce privește sancțiunile antirusești este în creștere în rândul antreprenorilor europeni.
Într-un articol din Le Figaro se spune că multe companii mari nu înțeleg de ce au părăsit piața rusă, dacă nici aceasta și nici sancțiunile draconice împotriva Rusiei nu au ajutat la oprirea războiului. Dar propriile lor pierderi economice sunt uriașe. Și va fi foarte dificil să se întoarcă pe piața rusă, dacă va fi posibil.
Berliner Zeitung relatează despre problemele întreprinderilor mici și mijlocii legate de creșterea prețului la energie și materii prime. În special, întreținerea brutăriilor, ale căror produse sunt atât de îndrăgite de burghezi, devine nerentabilă din punct de vedere economic. Dar acum, nimeni nu vrea să lucreze cu pierderi.
Desigur, problemele brutarilor germani sunt, de asemenea, foarte importante, dar vreau să mă concentrez asupra companiilor care au părăsit Rusia. Acestea, una după alta, de la giganți din industria auto până la reprezentanți ai industriei modei, au început să raporteze cât le-a costat să părăsească piața rusă. Pierderile sunt estimate la milioane și chiar miliarde de dolari. Acest lucru a afectat puternic producția și capitalizarea. Cu toate acestea, cineva nu a plecat complet. Doar că în țările neutre, cum ar fi Turcia, de exemplu, au fost create firme "garnituri", cărora le-a fost vândută în mod oficial afacerea rusă. Dar nu toată lumea a reușit să facă acest lucru.
Dar piața nu tolerează golul și începe deja să se umple destul de repede. De exemplu, în ceea ce privește îmbrăcămintea, doar etichetele au părăsit efectiv piața rusă, deoarece multe companii de îmbrăcăminte din Europa și SUA nu au deloc producție proprie. Comenzile pentru croitorie sunt plasate în țările sărace din Asia și Africa, iar apoi o etichetă cu un nume mare este pur și simplu cusută pe haine. Poate că această etichetă este importantă pentru cineva, dar de fapt - există o mulțime de furnizori de exact aceleași haine din China și Turcia. Da, și există și propriile noastre mărci rusești, iar în noile condiții acestea au șanse excelente de dezvoltare.
Mai devreme sau mai târziu, toate nișele de piață abandonate vor fi ocupate. Și multe companii occidentale vor dori să se întoarcă. Doar foarte puține vor reuși.
Articolul din Le Figaro este un adevărat strigăt din adâncul inimii mediului de afaceri european, care, de dragul conjuncturii politice, și-a călcat pe propriul gât. Iar politicienii care i-au forțat pe oamenii de afaceri să facă acest lucru vor demisiona cu siguranță, dar problemele afacerilor vor rămâne. La urma urmei, pe lângă comerțul cu amănuntul, multe companii din Rusia aveau propriile producții localizate, pe care au fost obligate să le vândă pe bani foarte puțini, în pierdere pentru ele însele.
_______________________________________
După solicitări pentru mai multe arme, unii exprimate cu
asprime, președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a surprins miercuri peeuropeni în discursul său zilnic de televiziune cu o ofertă generoasă: țara sa
vrea să devină „garantul securității energetice europene” și să exporte
electricitate în Europa. Potrivit AFP, Zelenskyy a spus: „Ne pregătim să
creștem exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea
Europeană.” Livrările de energie electrică sunt menite să-i ajute pe europeni
„să reziste presiunii energetice rusești”. În plus, aceasta ar „crește
veniturile valutare”.
Problema cu propunerea ambițioasă a lui Zelensky este că
nimeni nu știe cum ar trebui să producă Ucraina energie electrică pentru
propriii cetățeni – cu atât mai puțin de unde urmează să provină cantitățile
relevante pentru export. Emily Holland, profesor la Colegiul Naval de Război
din SUA, a declarat pentru Berliner Zeitung: „Este complet imposibil ca Ucraina
să devină un furnizor de energie electrică pentru Europa. Țara se confruntă
însăși cu o iarnă foarte grea.” Olanda vede declarația lui Zelenskyj ca pe o
„campanie de relații publice pentru a-i face pe europeni fericiți cu privire la
livrările de arme”.
Ucraina este deja în faliment. Deci, cum ar trebui să fie
plătite exporturile?
-------------------------------------------------------
Economia de război este o economie de comandă, este o economie de stat și planificată. În sensul strict al cuvântului, nu se poate spune că nici Uniunea Europeană, nici Germania nu sunt într-un război direct, ci sunt doar indirect afectate de un război. Pentru a rămâne așa, guvernul evită, de asemenea, să numească obiective de război, cum ar fi înfrângerea Rusiei sau chiar să devină o parte a războiului. Cu toate acestea, statul se înarmează, proclamând „punctul de cotitură” cu 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr și ia în considerare măsuri de salvare pentru companii de miliarde.