Back in the USSR

Pe la jumatatea deceniului ’80 au inceput intreruperile curentului electric in Bucuresti din cauza ca cetatenii depaseau consumul normat prevazut de niste decrete.


La bunica-mea, pentru ca imi era teama ca lumanarile pot duce la un “groaznic”, am pus o baterie auto cu un redresor, un bec de masina si un releu. Cand pica curentul, becul se aprindea automat.

Acasa, unde eram mai “intremati”, foloseam lumanarea. Era aproape misto, motiv sa o las balta cu temele.

Pe strada, cate un bec chior atarnat de o sarma de-a latul strazii la distanta de o suta de metri de celalalt dadea o lumina chioara, cat sa nu iti rupi gatul.
Masinile erau rare, pe unele strazi mergeai prin mijlocul lor caci trotuarele pareau periculoase.

Si apa era cu program, doar in anumite zile. Nu numai aia calda ci chiar si aia rece; la bloc cada era echivalentul butoaielor in care la curte se strangea apa de ploaie.

Gazul venea lesinat cu o flacaruie anemica si, daca te pricepeai nitel, umblai la sistemul de amestec si de injectie al aragazului si reuseai sa o faci nitel mai mare. Cat sa incalzesti apa in oale mari pe care o imparteai intre spalat rufe si un fel de dus.

Plecai dimineata cu o plasa in buzunar. Intai au fost plasele din sfoara. Se faceau ghem si incapeau in buzunarul pantalonului. Erau plase “PPC” – “Poate Pica Ceva” purtate pentru cazul in care, pe drumul spre scoala, serviciu sau spre casa, dadeai peste o coada la vreo Alimentara, catedrale ale crevetilor vietnamezi unde mai apareau cateodata niste “bunatati” cum ar fi “Fratii Petreus”, pungi cu doua capete de pui si patru gheare.

Painea se distribuia “pe persoana fizica”, cate o jumatate per capita iar la tejghea erau doua cucoane; una taia painea acolo unde era cazul iar alta te cauta dupa nume pe un caiet “studentesc” unde era tot cvartalul de blocuri arondat magazinului.

Acelasi lucru si la Alimentara, unde primeai, dramuit si niciodata de ajuns pentru toata lumea, lunar, un litru de ulei si saptamanal, daca erai norocos, jumatate de pachet de unt.

Apoi, plasele de sfoara au fost inlocuite cu plase din panza ca sa nu mai vada curiosii ce ai reusit sa capturezi in ziua respectiva.


Prietenii ad-hoc se nasteau in jurul unei discutii despre ce si unde “au bagat” si din pastratul “randului”. Cele mai misto bancuri la cozile astea le-am auzit.

Aveai masina? Primeai dreptul de a circula cu ea daca reuseai sa ii pui benzina in rezervor. Iar duminica, atunci cand poate voiai sa iti mai faci una alta ori sa mergi la iarba verde, trebuia sa stii daca era duminica cu “sot” sau aia fara “sot” in functie de care aveai voie sa iesi pe strada la volan. Masinile cu numar galben puteau sa mearga cand voiau…

La ora 12, pe strada, te strecurai sa nu te intalnesti cu Militia care te oprea sa te intrebe ce dracu cauti pe strada si de ce nu esti la munca sau la scoala. 

Era nasol daca erai elev, erai obligat sa ai codul de bare pe umar. Pardon, nu era cod de bare, era o eticheta pe care scria scoala si un numar unic, dupa care oricine putea sa te identifice. De aceea le aveam prinse cu capse ori, aia mai jmecheri, cu arici. Degeaba, la intrarea in scoala uneori se faceau filtre si prima chestie pe care o faceau era sa traga de matricola sa vada daca e bine cusuta. Cateodata se afla despre controale si ne luam sacoul care avea matricola cusuta, zi in care eram cuminti si nu o stergeam prin oras.

Pentru a avea parul mai lung fara sa fii trimis la tuns de Militie, se eliberau adeverinte potrivit carora jucai in filme sau in piese de teatru.

Toamna, liceul era intrerupt de perioade de “practica” agricola. Pentru ca eram la un liceu cu profil teoretic, pe noi ne ducea in


Obor, la descarcat camioane cu legume. Imi amintesc si acum privirile pline de ura ale unora care stateau la coada cand urcam pe bicicleta, la plecare dupa descarcarea a doua tiruri, cate un sac de gogosari. Asta e, noi descarcam, aveam palmele praf, ei stateau la coada cu plasele lor PPC privind la noi…

Ce mai era? Autobuzele "Pershing"-cu GPL (motivul pentru care Reagan nu ataca Romania, ca umblau lansatoarele de rachete hai-hui prin oras), "Circurile Foamei" - imense cantine in care "oamenii muncii" urmau sa fie hraniti stiintific cu "meniul doctorului Mincu", "revolutia culturala"-veritabila spalare a creierului, vitrinele de la "Cofetaria" cu prajituri de ipsos, bre, nimic nu e nou sub Soare!

Sincer? Ma doare in cur de efectele “globalizarii” si ale “salvatului Planetei”. 

Pentru mine e clar ce se intampla si sunt increzator ca ma voi descurca. 

Am mai trecut prin asta, nu e nimic nou. 

In schimb, astia care au cauzat intoarcerea la ce era acum putin peste 30 de ani cu siguranta habar nu au sa “se descurce” si rahatul pe care l-au aruncat in ventilator ii va lovi in plin in fata pentru ca, pe caldurile astea chiar au dat din coate sa fie ei primii in fata elicei.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.