Adevarata miza din Africa

14 iulie 2022 - 15.45 - Presedintele Biden viziteaza Israelul. Acolo exprima, in cadrul unei declaratii comune, sustinerea totala pentru Israel, care s-a exprimat anterior ca Iranul trebuie lovit decisiv pentru a-l impiedica sa produca bombe nucleare. 

14 iulie 2022 - 16:40 - Iranul anunta ca, daca are nevoie, poate imbogati rapid Uraniul pana la 90% (bomb grade, adica).

16 iulie 2022 - Presedintele Biden viziteaza Arabia Saudita, unde se intalneste cu Printul Mostenitor al Coroanei,  Mohammed Bin Salman, pe care inca din 2020 in campania electorala l-a numit "paria". 

Intalnirea nu a avut rezultatul asteptat; desi Casa Alba incearca sa deturneze atentia, e clar ca scopul a fost ca America sa obtina de la Sauditi o crestere a productiei de petrol. Ceea ce nu s-a intamplat. Miza asta este foarte importanta, altfel vizita unui Imparat la unul din vasali nu se justifica.

Biden l-a invitat pe "paria" la Casa Alba.

19 iulie 2022 - Presedintele Vladimir Putin soseste la Teheran, urmat la scurt timp de Presedintele Recep Erdogan intr-o intalnire in cadrul Formatului Astana*.

In urma intalnirii, in presa s-a anuntat incheierea unor contracte cadru pentru extinderea cooperarii in domeniul energetic (gaz si petrol) intre Rusia si Iran. Valoarea Acordului de Cooperare incheiat de cele doua tari depaseste 40 miliarde USD.

Casa Alba a anuntat ca, intre Rusia si Iran s-a semnat si un acord pentru vanzarea de drone de catre Teheran.

24 iulie 2022 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov ajunge la Cairo. Vizita la Cairo marcheaza inceputul unui turneu african care include Etiopia, Uganda si Republica Democratica Congo.

In Cairo, Lavrov se intalneste cu omologul sau si, important, cu Secretarul General al Ligii Arabe avand o alocutiune si in fata reprezentantilor permanenti ai Ligii Pan-Arabe. Egiptul isi asigura peste 80% din importul de grane din Ucraina si din Rusia. In conditiile in care productia de cereale a Ucrainei este sub  media anilor trecuti cu mult, este evident cine va furniza painea Egiptului.

Dupa plecarea lui Lavrov din Etiopia, SUA a anuntat ca va oferi un ajutor umanitar pentru cei 8 milioane de cetateni, in suma de 488 milioane USD. 

Oare ce o fi atat de important pentru SUA in Etiopia? Cuprul, Aurul sau Tantalul?

25 iulie 2022 - Presedintele Macron porneste si el intr-un turneu in Africa, in fostele colonii. In Sudan se intalneste cu Presedintele Paul Biya; in 2021 il condamnase puternic, stil Biden - Bin Salman.

In Benin, Macron a abordat cu omologul sau subiecte legate de "ingrijorarile de securitate" si "cultura"

Nitel obraznic si cu aer de colonialist revenit "acasa", a promis ca Franta va construi o scoala pe un teren pus la dispozitie de Benin desi Presedintele Beninului i-a expus problemele locale de securitate (inclusiv cele legate de mancare si combustibil) si i-a solicitat sprijinul, Macron a promis ca va desecretiza dosarele perioadei coloniale. Tare, sau ce?

Ca o paranteza, Franta a fost foarte implicata in combaterea terorismului in Mali, nu foarte departe de Benin. 

Dupa retragerea nu tocmai victorioasa a francezilor (dupa aproape 10 ani de "pas-de-escargot") locul acestora a fost luat de PMC Wagner, operatori privati rusi. 

Considerand declaratiile "presedintelui interimar" al republicii africane si dupa cat de amplu este corul bocitoarelor, este de presupus ca beneficiarii sunt multumiti.


26 iulie 2022 - Presedintele Recep Erdogan lanseaza, colocvial, stirea ca Putin i-ar fi solicitat cu prilejul intalnirii de la Teheran sa "facem ceva impreuna cu Bayraktar" dar si ca Emiratele Arabe Unite s-au oferit sa construiasca o fabrica de drone turcesti.

Dincolo de pretentia agentiei de stiri Ucrainene care prezinta aceste stiri, sunt o multime de probleme care s-ar naste in realitate. 

Turcia e o tara NATO si cooperarea cu Rusia in domeniul sensibil al dronelor este de neacceptat pentru organizatie. 

Apoi, o serie de componente de tehnologie inalta din aceste drone sunt produse in Occident si fac parte din acele tehnologii pentru a caror exportare este nevoie de o serie de avize guvernamentale. 

Pe 26 iulie 2022, un Tweet ne explica si ca "Casa Alba nu are informatii despre achizitia sau livrarea de drone de catre Teheran". In esenta, America bate campii ca si pana acum.

Concluzia, ori masina de fum si "comunicare strategica"a sarit calul, ori Presedintele Erdogan face o "cascadorie"politica menita sa mai invarta nitel cutitul in rana NATO, aia deschisa de conditiile puse Suediei si Finlandei pentru accedere.

De fapt, ceea ce va cumpara Rusia din Iran sunt piese de schimb pentru imensa flotila aeronautica civila care, in urma sanctiunilor risca sa fie trasa pe dreapta.

La revedere Airbus, la revedere Boeing!


26-27 iulie 2022 - In Republica Democratica Congo are loc o demonstratie masiva care degenereaza in violente. Manifestatia are loc impotriva trupelor de mentinere a pacii ale ONU, care se afla in tara din 1960 sub o forma sau alta, cu un mandat sau altul!

Ultima "misiune", MONUSCO, se pare ca a esuat...

De altfel, in ultimii ani asistam la o diversificare a implicarii militare sub egida ONU care nu face altceva decat sa duca la esecul acestora.

Sa nu uitam ca R.D.Congo este o sursa enorma de resurse minerale!

Ca sa ajung si la concluzie, ca prea m-am lungit, puteam sa o expediez in doua fraze:

Turneul Rusiei in Africa de Sud nu are prea mare legatura cu Occidentul. Zarurile au fost aruncate. De fapt, ce se petrece in Africa nu este decat o confruntare intre avansul tacut, discret, al Chinei si cel oarecum zgomotos, al Rusiei.

Ambele tari isi afirma acum capacitatea de proiectare a puterii pe plan international si este de remarcat ca ambele o fac prin planuri pe termen lung, prin investitii, prin dezvoltarea comertului si prin garantii de securitate fara interes colonial.

Rusia are un avantaj fata de China in Africa, anume o prezenta neintrerupta aproape, pe plan comercial si una si mai puternica, prin scolarizrea de generatii de lideri africani in celebra Universitatea Patrice Lumumba (fost presedinte al ... Congo)!

Acolo au fost pregatiti complet gratuit, inclusiv transportul din si inapoi in tarile de origine, studenti din tarile "eliberate de sub opresiunea colonialista) in Medicina, Inginerie, Fizica, Stiinte Agricole. Economie, Drept International, Matematica s.a.m.d.

"Confruntarea" nu se poarta in termeni conflictuali, sa nu uitam declaratia comuna Putin - Xi de la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarna din Beijing dar sa avem in vedere si declaratia din urma convorbirilor din 4 iulie 2022

"Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există domenii de cooperare "interzise", consolidarea cooperării strategice bilaterale nu este îndreptată împotriva țărilor terțe și nici nu este afectată de schimbările mediului internațional și de schimbările circumstanțiale din țările terțe."


Da, Rusia e din ce in ce mai izolata!



* - Formatul Astana denumeste un proces politic de solutionare a conflictului din Siria prin negocieri politice, in contrast cu solutiile militare utilizate in alte tari din zona. Turcia, Rusia si Iranul au avut aceasta initiativa si actiunile au loc in realizarea obiectivelor pe care ONU si le-a propus pentru rezolvarea pasnica a conflictelor multiple din Siria.


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.