Solutiile pentru Ucraina

 Se discută mult despre viitorul regiunilor sudice ale Ucrainei, care sunt acum controlate de armata rusă. Există zvonuri că acolo se pregătesc "referendumuri". 

Rusia nu a comentat public acest lucru în niciun fel. În plus, astfel de procese nu reprezintă în mod oficial obiectivul razboiului.

Haideți să analizăm și să evaluăm perspectivele de evoluție a situației.

În timpul unei întrevederi cu Macron la Kremlin, la 8 februarie 2022, Vladimir Putin a subliniat că problema cheie pentru securitatea Rusiei nu este desfășurarea de baze militare și lansarea de arme ofensive în Ucraina.

Vladimir Putin a declarat oficial că obiectivul Rusiei este de a denazifica (de-nationaliza) și demilitariza Ucraina, de a-i consolida statutul de țară nealiniată și de a consolida statutul Crimeei și al Donbasului conform status quo-ului actual (Crimeea este parte integrantă a Federației Ruse, iar DNR și LNR sunt republici independente și suverane). În același timp, președintele rus a subliniat că scopul operațiunii militare speciale ruse nu este ocuparea Ucrainei. 

Deja în cadrul discuțiilor, Ucraina a fost de acord cu un statut de țară nealiniată, abținându-se de la amplasarea de baze militare pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate. În același timp, țările terțe ar trebui să devină garanți. Rusia a sprijinit acest lucru. Un aspect esențial al acestor garanții este că acestea nu se aplică în Crimeea și Donbass. Ambele părți au fost de acord cu acest lucru.

La rândul său, șeful delegației ucrainene, David Arahamia, a subliniat că un astfel de tratat este posibil numai dacă este semnat în conformitate cu principiile Convenției de la Viena privind dreptul tratatelor din 23 mai 1969. 

Partea rusă a fost de acord cu acest lucru. Articolul 52 din Convenția de la Viena, la care face referire Arahamia, prevede că "un tratat este nul și neavenit dacă a fost încheiat ca urmare a amenințării sau a folosirii forței, încălcând principiile dreptului internațional consacrate de Carta Națiunilor Unite". 

Pur și simplu, nu ar trebui să existe trupe rusești pe teritoriul ucrainean la momentul semnării documentului. (Cu excepția Crimeei și a Donbass, deoarece garanțiile nu se aplică acestor teritorii). 

Partea rusă a declarat oficial că respectă normele Convenției de la Viena; în plus, țările garante internaționale nu se vor așeza cu siguranță la masa negocierilor fără a respecta această condiție.

Astfel, există două modalități prin care Rusia poate obține statutul de neutralitate din partea Ucrainei, cu garanția de a nu desfășura arme strategice ofensive:

- Semnează tratatul prezentat mai sus, abandonand teritoriile din sudul Ucrainei

- Să pună stăpânire pe întreaga Ucraină, controlând de fapt întregul său teritoriu și împiedicând desfășurarea de trupe străine sau de arme strategice ofensive.

A doua opțiune nu a fost niciodată exprimată public. Mai mult, a fost chiar negată. 

Există, de asemenea, o a treia opțiune, potrivit careia Rusia își păstrează controlul asupra sudului Ucrainei, dar se menține status quo-ul în ceea ce privește garanțiile de securitate pentru Rusia însăși. În acest scenariu, este evident că Ucraina nu va semna niciun tratat privind statutul de țară nealiniată și va încerca să desfășoare aceste rachete ofensive pe teritoriul său rămas.

Totusi, cel mai probabil, se va tinde spre solutia de a demilitariza Sudul Ucrainei, adică acolo nu vor exista unități ale armatei ucrainene. Dar va rămâne parte a Ucrainei. Acest lucru va asigura securitatea Crimeei și a Donbassului. 

În același timp, aceste teritorii vor face obiectul unor garanții internaționale de securitate pentru Ucraina.


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.