Al Doilea Razboi Mondial a fost considerat ultimul in care armatele s-au confruntat in inclestari clasice, ample, armata versus armata.
Acel razboi a provocat un numar urias de pierderi in randul combatantilor si al civililor si a fost insotit de Holocaust si Porajmos.
O parte din tarile vestice au stabilit ca urmatorul inamic este comunismul si a fost infiintat NATO. URSS a cerut sa faca parte si ea, a fost refuzata si a aparut Pactul de la Varsovia.
In pofida lectiilor din Al Doilea Razboi Mondial, mari armate s-au mai aflat fata in fata in Razboiul din Coreea.
Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud, a obtinut o serie de victorii militare, ONU a emis o Rezolutie in urma careia SUA s-a aruncat cu capul inainte depasind Paralela 38 impreuna cu fortele ONU, in principal din cauza Taiwan-ului.
Drept urmare, China s-a implicat, URSS a venit si ea si a urmat o confruntare care s-a finalizat cu armistitiul in vigoare si azi.
Urmatoarele razboaie in care SUA a fost implicata au fost, in cea mai mare parte*, razboaie asimetrice in care locul amplelor miscari de armate a fost luat de "operatori speciali", "forte speciale" si mercenari.
Acest tip de conflicte a permis mentinerea unui numar relativ redus de pierderi in randul trupelor si pastrarea suportului politic intern la cote "rezonabile".
In Ucraina insa, are loc un razboi intre forte militare conventionale, fata in fata. Sunt baraje de artilerie, miscari de blindate, operatiuni clasice, pe un teren plat.
Aici e vorba despre cat e dispusa fiecare parte sa ii asume ca pierderi.
Practic, luptatori straini sunt chemati sa lupte pentru Ucraina, propaganda prezentand aceasta lupta ca o veritabila inclestare intre fortele binelui si cele ale raului.
Oameni care chiar stiu cu ce se mananca moartea.
Unii s-au trezit fata in fata cu o realitate care pur si simplu ii depaseste. Cu rachete care le pica in cap de niciunde, facandu-i una cu pamantul inainte macar sa fi apucat sa traga un glont. Altii nu s-au mai trezit deloc.
S-au trezit pusi sa semneze contracte pe termen nelimitat pe durata starii de razboi (ceea ce ii expune Legii Martiale daca doresc sa plece) si intr-un haos organizatoric a carui explicatie incep sa o gaseasca incet incet.
Drept pentru care incearca sa plece.
Realitatea din teren este diferita de cea povestita, asta e una dintre concluzii.
A doua este ca amerianii nu par prea determinati sa isi puna banii acolo unde le este gura si incearca sa scoata castanele din foc prin interpusi. Este foarte posibil si sa realizeze ca o confruntare fatisa poate avea consecinte nedorite inclusiv in politica interna.
A treia, nu aveti decat sa o trageti singuri, in contextul utilizarii de catre rusi a noilor tehnologii in domeniul rachetelor.
*-Cu exceptia, poate, a Razboiului din Golf dar acolo au fost mai mult incaierari impotriva unui inamic complet depasit calitativ si cantitativ.