Wagner Group si armatele private ale lumii

 Revine zilele acestea in atentia publica prin vectorii media Grupul Wagner, o firma privata ruseasca de securitate.


Indignarea unor "analisti" nu cunoaste  marigini cand folosesc cuvinte care mai de care mai grele iar lentilele obiectivelor camerelor de televiziune se incarca de stropi de saliva de zici ca trec prin uragan!

Ceea ce omit sa spuna onoratii analisti este ca pravalia ruseasca s-a deschis abia prin 2014, cand celelalte pravalii de la stanga granitei Rusiei aveau zeci de ani de experienta de la Panama in Argentina si din Cuba pana in Hong Kong!


1. BLACKWATER

  Cea mai mare companie privata de securitate. Fondata in 1997,  BW a fost masiv implicata in campania din Iraq de dupa 9/11. Operatori ai BW au fost implicati in incidente sangeroase de ambele parti ale tevii, deopotriva victime si calai ai civililor.

Numele i-a fost schimbat de cateva ori, acum se numesc ACADEMI si in anul 2006 primea circa 600 de milioane de dolari de la Guvernul SUA pentru activitatile militare din teren.

Printre activitatile lor se numara inclusiv pregatirea soldatilor Marinei SUA. Se ocupa si cu lupta impotriva drogurilor (ahahahaha).

La un moment dat, recrutau operatori prin intermediul BGS (poate chiar subcontractau catre BGS).

2. G4S

  Pe locul 2 ca putere financiara, pe locul 1 ca numar de angajati. Peste 650.000 de angajati, da? 

Compania este cunoscuta pentru serviciile de transport de valori si de securitate la obiective insa sunt destul de implicati si in securitate cibernetica (tracking si interceptari) si in furnizarea de servicii de detentie a infractorilor ca subcontractor al diverselor birouri de politie. Se mai ocupa si de servicii de deminare si distrugere de munitii si are clienti de peste tot, inclusiv state.

3. Group R (FDG)

    O firma americana cu asociat... rus!  Este prezenta in toate zonele fierbinti de pe Glob: Somalia si Golful Aden, Iraq, Guinea-Bissau, Israel, Palestina, Gaza, Afganistan. 

Au o divize SEAL...

4. DynCorp

Este una din firmele vechii garzi, formata in 1951 prin fuziunea a doua firme infiintate in 1946 care initial ofereau servicii de mentenanta si logistica pentru Armata SUA (inclusiv in Rabzoiul din Coreea).

Modul de organizare, felul in care au absorbit alte companii asemanatoare precum si racordarea la bugetul SUA cu sume uriase semnalizeaza legaturi puternice cu CIA.

DynCorp se ocupa de proiectare si testare de rachete de lupta, dezvoltare de arme biologice, instaleaza si opereaza sisteme de securitate pentru oficiile diplomatice ale SUA si in ultimii ani s-a ocupat masiv de servicii IT pentru FBI, sunt implicati in combaterea terorismului si a traficului de droguri si pregatesc piloti pentru Fortele Aeriene SUA.

Din 2010, sunt adanc implicati in pregatirea teoretica si practica a operatorilor din zona de informatii si contrainformatii, operatiuni speciale si servicii de traducatori pentru armata SUA.

Relativ recent au inceput sa se implice in activitati de combatere a efectelor post-conflicte in Africa.

La sfarsitul anilor 90 au fost implicati intr-o serie de scandaluri in jurul traficului de copii si in cazuri de pedofilie in Bosnia si Hertegovina. La fel si in Afganistan. Niciunul dintre cei implicati in aceste scandaluri nu a fost trimis in judecata.

In 2001, fermieri din Ecuador au acuzat angajati DynCorp ca imprastie in mod sistematic ierbicide zilnic pentru a le distruge culturile.

5. MRPI

Asta este o firma infiintata ca un fel de "cimitir al elefantilor" unde sa aiba sa se retraga si sa manance o paine rosie generalii Armatei SUA. Si-au gasit adapost circa 350 de fosti generali care isi omoara timpul stabilind strategii de achizitie si dotare cu armament a unor tari in care SUA tot da cu batul prin gard: Iraq, Georgia, Columbia, Liberia, Albania samd.

Operatiunea "STORM" din 1995 a fortelor Croate a fost organizata si condusa iar mai tarziu cand zvonurile despre masacrele etnice derulate de croati au fost facute public, MRPI a negat implicarea cand Serbia i-a acuzat de acestea.

Una din conditiile puse de Bosnia pentru semnarea Acordului de la Dayton a fost ca MRPI sa le pregateasca fortele militare.

Interesant este ca operatori ai MRPI au luptat in brigazile islamice din Bosnia... 

In prezent sunt implicati puternic in activitatile gri din diferite tari din Africa, in special in sustinerea politicilor SUA.

CIA, CIA Everywhere...


Astea sunt primele 5. 
Pe langa ele, mai sunt o puzderie, cum ar fi: Aegis Defense Services, Erynis Int'l, Northbridge Services Group, Defion internacional, Triple Canopy,  Asia Security Group, Utility Resources Group s.a.m.d.

Armatele private sunt mijloace prin care tari sau guverne ori chiar servicii secrete isi ating obiectivele militare sau doar civile prin intermediul unor instrumente care se afla in afara acordurilor internationale.

Atunci cand rahatul intra in ventilator, pot oricand sa nege implicarea iar cei care calca pe bec beneficiaza de o oarecare impunitate.

In acest context, sa negi implicarea guvernamentala ori prezidentiala in actiuni in Africa sau America de Sud prin aceste firme dar sa arati cu degetul catre Wagner Group ca fiind armata "personala" a lui Putin mi se pare o ipocrizie absolut hilara.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.