Incepe!

Nici nu au aterizat bine primele pietre smulse din caldaram ca a si aparut o pagina pe Wikipedia despre protestele din 2022 din Kazahstan si despre brutala reprimare a acestora!

Activarea Tratatului de securitate CSI (CSTO) si trimiterea de forte in Kazahstan trebuie inteleasa in sensul ca Armenia a validat informatii de culise potrivit carora in Kazahstan are loc un atac al unei tari straine.

Pentru ca CSTO poate actiona sub conditia atacului unei forte straine si nu asa, ca e un miting in piata. De ce "Armenia a validat"? Pentru ca Armenia este cea care conduce in prezent activitatile CSTO. Armenia si nu Rusia cum se prezinta prin media.

O alta poveste rostogolita in media este cea potrivit careia populatia a aflat la 1 ianuarie ca pretul la gaz va fi liberalizat.

In realitate, se stia inca din 2017 ca sectorul se va liberaliza DIN 2020!

Asadar, liberalizarea pretului gazului vine la doi ani de la data stabilita cu 6 ani in urma Ministerul Energiei.

Prin media oficiala, Kazahstan este prezentata ca o tara sfasiata de coruptie, cu un mediu nu tocmai prietenos pentru investitiile private. Probabil ca tocmai din acest motiv, investitiile directe straine erau de peste 166 miliarde USD (ca sa punem in perspectiva, circa 80% din PIB-ul ROMANIEI in 2020).

In martie, Primul ministru al Kazahstanului a anuntat un pachet de suport pentru populatie (circa 18 milioane cetateni) de 13,7 miliarde de USD!

Ce omite presa sa spuna este ca, in sectorul petrolier, aproape 50% din companii sunt detinute de un mix de corporatii americane: Exxon, Chevron, Connoco samd. Cel mai important participant este insa Chevron, aceeasi companie care sustinea financiar junta militara care a dat lovitura de stat in Myanmar. Chevron, impreuna cu Exxon sunt acuzate ca ar fi finantat o incercare de lovitura de stat chiar la ei acasa, in SUA.

In general, 'revolutiile" astea sunt suspecte si e posibil ca situatia sa fie mai limpede cand te apuci sa pui intrebarea ce de regula se pune la crime: cui prodest? Adica, cui ii foloseste?

La o prima strigare, folosul imediat este aprinderea unui foc la granita estica a Rusiei si provocarea ei la o masura militara, cel putin. Eventual demobilizarea trupelor stationate pe frontiera cu Ucraina si trimiterea lor langa Kazahstan. Teoria aceasta nu prea tine intrucat nu Rusia va trimite trupe singura ci alaturi de alte 4 state foste sovietice.

Mai degraba, miscarea de rebeliune vizeaza un obiectiv strategic, mai bine zis vreo doua.

Unul ar fi preluarea integrala a sectorului petrolier care acum este detinut in proportie de circa 50% de catre americani si al doilea al fi controlul livrarilor de petrol catre China, care neaparat trebuie incetinita in marsul sau catre locul intai in economie si pe acelasi loc militar. Deja americanii stopeaza felurite proiecte din BRI prin promovarea unor aiureli naucitoare gen "Hyperloop" in India in detrimentul liniilor ferate propuse de China asa ca, o lovitura la teava de petrol care alimenteaza Asia se impune de la sine.

Cum vor decurge lucrurile, e greu de spus. Probabil ca Rusia va gasi modalitatea de a interveni decisiv; Kazahstanul este, totusi, curtea ei din spate si nu va permite unui jucator NATO sa isi aseze acolo oameni si lucruri. Cum o va face, e de vazut, Rusia este inepuizabila la mixul de diplomatie si uz de forta si sunt convins ca vor specula prevederile dreptului international suicient cat sa nu existe unanimitate in ONU.

Intre timp, situatia evolueaza in nod cert sub bagheta unor agentii specializate in deranj geopolitic.

Grupuri de 30 de tineri sportivi suparati pe cresterea pretului gazului se bat parte in parte cu sute de soldati si politisti antrenati si inarmati; arme sunt descarcate pe strada din portbagajele unor turisme, cladiri emblematice sunt aprinse cu benzina. Cand preturile sunt stabilizate, apar revendicari politice. Cand si alea sunt rezolvate, apare coruptia...

Pagini web si Wikipedia anticipeaza cu cateva ore miscarile din strada, cica internetul si telefonia mobila nu merg acolo ca sa nu poata revolutionarii sa se coordoneze (dar cum reuseste presa sa afle asa rapid ce se intampla)?

Io zic sa fixeze din prima "petrolul" ca obiectiv si sa mearga naibii acasa!

Este interesant si cum, lumea democratica, bazata pe "piata libera" sare sa ia partea unui grup de nemultumiti de fixarea pretului de catre stat (corupt, pana in maduva oaselor, daca ar fi sa ne luam tot dupa ei)! Draknia cred ca e pe Xanax ca sa isi stapaneasca nervii!

Asemanarea cu Revolutia din '89, cu Primavara Araba ori cu Revolutia Portocalie este izbitoare iar mainile nevazute din internet deja editeaza prezentul cu speranta controlului viitorului.

Din pacate, nu au reusit sa stearga inainte trecutul astfel ca, pe mine cel putin, nu ma prostesc. Ceea ce devine cumplit de apasator este ca, statele care "au interese si nu prieteni" sunt inlocuite mai nou de corporatii.


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.