27 ianuarie 2022

 Acum o luna, muierea isterica se vaita de mama focului ca daca se urca pisica pe cuptor darama drobul de sare in capul copilului...

NATO si alte muieri isterice, in frunte cu Raducu "Pericol" Tudor dadeau ca sigura o invazie a Ucrainei de rusi, pe principiul ca, daca si-au mutat trupele pe ici pe colo prin diverse locuri pe langa granita, musai sa si atace. 

Ceea ce incercau ei sa zica, e ca, inconjurarea cu trupe a unei tari e semnal de atac. Dar numai daca fac asta rusii, cand face NATO se zice ca e pentru studii arheologice sau in agricultura!

De fapt, de unde porneste problema?

Ei bine, totul a inceput acum vreo 15 ani, fix la Bucuresti! Dupa summitul NATO, declaratia comuna adoptata saluta intentia de aderare a Georgiei si a Ucrainei.

Pentru cine a uitat sau nu stie, odata cu declararea independentei Georgiei, in 1991, in interiorul fostei republici sovietice au fost proclamate doua mici republici separatiste: Ossetia de Sud si Abhazia. In anii ce au urmat, 92-93, in pseudo-republicile astea au fost niste confruntari militare care au determinat stationarea acolo a unor trupe de mentinere a pacii, in mare masura trupe mixte ruso-georgiene.

In 2008, la un an dupa declaratia de la Bucuresti, in cele doua republici nerecunoscute au inceput schimburile de focuri iar Rusia, invocand agresiunea  impotriva Osetiei de Sud a invadat Georgia peste noapte si au tabarat pe georgieni pana astia s-au retras. 
Rusia a definit invazia ca o "operatiune de impunere a pacii". Ceea ce, in esenta, a si fost, caci au impus pacea cu forta armelor.

Una peste alta, a fost o operatiune complexa, un fel de demonstratie a ceea ce poate face Rusia, daca isi pune mintea. Au fost operatiuni simultane din aer, pe apa, pe uscat dar si in mediul online!

Acum, daca e sa ne uitam peste gard, Ucraina este "preparata" in mod similar, rusilor parand ca le place sahul si de aceea muta in miscari exersate prin alte partide; avem o Ucraina cu doua regiuni autonome cu populatie rusa majoritara si pravoslavnica, avem o armata nationala a Ucrainei formata nu numai din militari ci si din voluntari din organizatiile neo-fasciste, incorporati  de statul ucrainean. 

Aici e putin mai mult de spus, in special despre faptul ca statul ucrainean a inclus in fortele sale armate oficiale grupari paramilitare neofasciste, inarmate si echipate privat! Din start aici avem niste incalcari ale dreptului international. Aceste grupari au ca motivatie o ideologie bazata pe purificarea etnica, pe lupta nationala contra etnicilor rusi, deci problema are o conotatie usor rasiala. Desi nerostita, in ecuatie este si chestiunea religioasa, de-o parte si de alta a liniei de demarcatie dintre cele doua Ucraini (cea oficiala si cea separatista) aflandu-se catolicii si pravoslavnicii...

Ceva asemanator am putut vedea la inceputul anilor '90 in secesiunea republicilor Iugoslave.

Sa revenim insa.

Asadar, in Ucraina avem germenii separatismului si ai purificarii etnice.

In Moldova, situatia e asemanatoare cu regiunea Transistreana si cu Gaguzia. Doua puncte fierbinti care asteapta cuminti sa fie activate in caz de nevoie.

Intre timp, Rusia si-a masat o multime de efective militare in apropierea granitei sale comune cu Ucraina, pur si simplu sta rezemata de gard invartind usurel bata si fluierand degajata un canticel de stepa, complet opaca marilor "strategi". 

E suficient cat sa ii faca pe jmecherii de peste gard sa o ia razna, stiut fiind ca germenul nebuniei are nevoie de intuneric si tacere pentru a incolti si prolifera.

Meanwhile, politicienii establishmentului vestic canta si ei cum le fluiera niste descreierati din industria de aparare, niste practicanti de airsoft si jucatori de CS pe PC ori pe xBox...

Rusia a declarat ca nu are unde sa se mai retraga mai mult de atat si a cerut revenirea NATO la pozitiile ante 2000 cu retragerea trupelor si a instalatiilor din Romania si Bulgaria, Stoltenberg face pe prostul dar se vede ca ii tremura pielea pe el cand da replica cerand Rusiei sa isi retraga fortele din Moldova si Georgia! Este evident ca nici una nici alta nu se vor intampla si ca sunt niste vorbe aruncate peste gard.

Desi scrisoarea NATO nu a fost data publicitatii, semn ca si ei se rusineaza cu ce scriu acolo, se pare ca NATO plange si dupa canalele diplomatice pe care Rusia le-a inchis, exasperata de cretinismul manifest al organizatiei...

Ce as retine eu este o declaratie a lui Lavrov, din 14 ianuarie, in care spune ca, daca se inchid discutiile, Rusia ia in calcul instalarea de arme strategice, a.k.a., rachete balistice, in Venezuela si Cuba.

O alta declaratie de retinut este a ramolitului Biden, care a afirmat raspicat ca in Ucraina nu vor intra trupe americane pentru a lupta in caz de invazie ci vor exista doar "consecinte serioase".

Ramane de vazut in ce vor consta aceste "consecinte" caci Rusia este furnizor de gaz pentru toata Europa si tezaurizeaza aur masiv de niste ani buni, vreo doua zeci. 

Chestiunea este destul de complicata si cele doua tabere se privesc atent sa vada cine clipeste primul. Senzatia mea este ca Vestul va clipi si nu Rusia. 

Rusia e experta in jocuri de tipul asta si e foarte posibil ca intrarea rusilor in Ucraina sa aiba loc ca raspuns al unui atac (aranjat sau nu) al fortelor neo-fasciste care tocmai sunt aprovizionate puternic cu armament "usor" de Vest, asupra etnicilor rusi din Donbass si Luhansk. 

Asta ar fi, pe de-o parte un argument pentru o interventie punctuala, eventual sub steagul CSTO pentru a izola un coridor de securitate pe tot Estul Ucrainei, cu interzicerea accesului la Marea Neagra si, pe de alta parte, va reprezenta o scuza perfecta pentru Germania, Franta si Austria ca sa se uite in alta parte si sa nu constate nimic...

Totusi, mai degraba decat o interventie in sens clasic, Rusia va alege sa joace politic: va recunoaste si va include in Federatia Rusa republicile separatiste Luhansk si Donetsk. Declarandu-le spatiu rusesc, va merge astfel pe calea deja batuta a Crimeii unde a testat deja reactiile internationale. Care au fost fix pix! Ba chiar in situatia asta nici macar nu trebuie sa scoata pe teren omuletii verzi!

O astfel de solutie convine strategic si Europei de Vest care mai apoi va putea sa se joace cum vrea pe acest teren. SUA vor aplica "sanctiuni" formale Rusiei, nici prea prea nici foarte foarte, nu de alta, dar volumul de schimburi comerciale USA-Rusia   este destul de important si sanctiunile ar fi ca un glont in picior iar proiectul conductei NSII este absolut vital pentru UE si, in special, pentru Germania.

In orice caz, devine apasatoare propaganda NATO, aia in care ni se prezinta stationarea trupelor ruse ca un atac impotriva Ucrainei.... Mai ales cand este facuta de niste retardati.


Apoi, ce e cu Ucraina, de fapt???
Ce valoare strategica are pentru SUA? Tocmai au declarat ca nu... Pentru Rusia, Ucraina este un element esential in securitatea nationala si regionala.
Germania s-a hotarat sa sprijine si ea Ucraina si le trimite ... 5000 de casti pentru a proteja soldatii Ucrainiei!
Mai sunt multe de spus pe marginea subiectului. De exemplu, despre cum China sustine pozitia Rusiei, despre cum Ungaria si Slovenia au spus ca nu ii intereseaza ce face Ucraina si ca nu o sustin. Ba chiar Ungaria a spus si ca nu o sustin pentru ca ei respecta Rusia iar Ucraina se pare ca nu! Auzi, tupeu, sa tratezi Rusia cu respect!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.