Emiratul Afganistan

"Statele nu au prieteni, statele au interese". Nu mai stiu cine a zis-o dar cam asa stau lucrurile, credeti-ma pe cuvant!

In primul rand, trebuie stabilit clar ca in zona opereaza trei interese islamiste cu interese contrare. E un fel de "mexican standoff". 

Mujahedinii au luptat cu rusii, au fost sustinuti de SUA si China si finantati prin intermediul Pakistanului.

Dupa victoria contra rusilor, impotriva lor s-au ridicat incet talibanii, fundamentalisti organizati de serviciul de informatii al Pakistanului. Recrutati din populatia pashtuna care este intinsa jumate in Afganistan, jumate in Pakistan, ei sunt garantia de securitate spre Vest a Pakistanului. 

Afganistanul este o zona tampon fix intre Iran si Pakistan; pe teritoriul Afganistanului tranziteaza retele de energie (electrica, gaz, petrol) care ajung in Pakistan si merg apoi spre India si spre China. Deci, Afganistanul este vital pentru proiectele de viitor si dezvoltarea Pakistanului. Nu in ultimul rand, Pakistanul gestioneaza relatia IRAN-SUA prin ambasada sa de la Washington, cu care Iranul nu are relatii diplomatice.

In zona activeaza si ISIS ai caror luptatori au fost "afiliati" cu talibanii in anumite operatiuni contra SUA si care, odata cu instituirea "Emiratului" in Afganistan s-au separat de talibani si s-au regrupat ideologic si militar in jurul propriilor obiective.

Iaca si o lista de "profetii":

-Talibanii au ambitii politice. Acestea sunt acum validate de un razboi ce va fi numit "de independenta". Au venit la putere in anii '90 pe fondul nesfarsitelor razboaie tribale, promitand pacea. Au fost provocati la lupta de cea mai mare putere militara a lumii alaturi de care au fost si alte puteri din top 10. Si au castigat nene! Pentru ca retragerea subita fix asa se cheama, "infrangere". Au venit peste ei, au dovedit ca, militar, sunt superiori! Punct!

-Vor avea de luptat cu fundamentalismul islamic.  Talibanii nu vor avea incotro si vor fi nevoiti sa deruleze o veritabila politica externa pentru ca, nu-i asa, sunt conducatorii politic de facto ai Afganistanului. 

-Afganistanul nu are iesire la mare. Iesirea la mare a Afganistanului este prin Pakistan sau prin Iran. Iranul este supus sanctiunilor si atunci, transporturile comerciale maritime ale Afganistanului se vor derula prin Pakistan. Pakistanul va putea influenta astfel politica talibanilor. O va face si va fi cureaua de transmisie a intereselor americane doar si numai atunci cand le va conveni. 

-China va fi vioara intai in zona, in special pentru ca vin cu o serie de investitii de infrastructura pe care niciodata americanii nu le-ar fi putut sustine. Totusi, dupa ce acestea vor deveni operationale si companiile mixte sau chineze vor incepe sa functioneze, e foarte posibil ca prin capul talibanilor sa treaca idei de nationalizare. Daca nu le vin lor, atunci vor avea idei de sabotare mujahedinii sau fundamentalistii ISIS.

-Oricat de hilar ar parea, talibanii s-ar putea alia cu Occidentul, punctual, pe anumite problematici. Doua sunt de interes si orice refuz de a prinde o mana intinsa de talibani ar da nasol de tot: problema luptei contra terorismului si problema productiei si a traficului de droguri.  

Talibanii nu au nevoie de droguri. Drogurile sunt condamnate de Sharia. Talibanii controleaza o tara strategic amplasata fata de care China deja si-a exprimat interesul si ei inteleg asta

Talibanii, din momentul in care au devenit Guvern, pot sa foloseasca arma terorismului si o vor face cat de curan. O vor folosi ca sa isi anihileze adversarii mujahedini ce controleaza valea .

Nu uitati, talibanii au condus Afganistanul, talibanii au facut politica, talibanii nu sunt cretini, da?

Au reusit sa faca sa inceteze un razboi civil care macina Afganistanul dupa retragerea Rusiei si au facut-o atat cu instrumente politice cat si cu armele dar, intotdeauna, cu sprijin popular. Au redus la zero interesele micilor gasti si ale triburilor, ceea ce nimeni nu a reusit!

Sa nu uitati si ca Osama Bin Laden NU A FOST PRINS SI OMORAT IN AFGANISTAN CI IN PAKISTAN, bine?

Un alt element important in ecuatia zonei este ca Iranul este un stat in care Shia sunt predominanti iar talibanii sunt Sunniti! Rivalitatea religioasa dintre cele doua state este mai profitabila SUA decat un razboi fara niciun rezultat cum a fost cel de 20 de ani impotriva talibanilor. Asa ca, e foarte posibil sa existe la un moment dat, in viitor, o intelegere pe sub masa, mediata de Pakistan, cu regimul taliban!

Mai am in tolba niste chestii dar imi e prea lene sa le scriu.

Va las sa cititi asta: THE TALIBAN AND THE CIVIL WARENTANGLEMENT IN AFGHANISTAN

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.