A inceput in '90 si a devenit fierbinte in '94. A culminat cu spulberarea autoritatii militare de stat a Republicii Moldova in circa 4 luni. Rezultatul politic obtinut a fost o zona autonoma in interiorul granitelor RM, la granita estica cu Ucraina.
Transnistria este o problema majora a Republicii Moldova si ramane asa si dupa ce pe la inceputul anilor 2000 au fost incercari de rezolvare pasnica a situatiei cu potential exploziv din zona.
Unii sunt tentati sa se uite peste gard, in Ucraina si sa creada ca exista o similitudine cu miscarile separatiste din zona Donbas. Totusi, exista o suma de elemente care le diferentiaza si care fac ca regiunea Transnistreana sa fie ceva mai linistita.
Miscarea separatista din Ucraina este una armata, acolo este o zona cu densitate mare de populatie rusa care sustine "voluntarii" rusi; populatia Ucrainei este si ea mare si a putut genera trupe dispuse sa isi asume un razboi fatis. Au echipamente si tehnica dar, important, au personal antrenat (chiar daca nu la nivelul separatistilor).
In Moldova, prin comparatie, nu exista numarul necesar de trupe care sa sustina actiuni de razboi, pe de-o parte, iar pe de alta parte acolo exista armata regulata. Exista un contingent de circa 2000 de militari rusi din trupe " de mentinere a pacii" dar si un anumit numar de militari de elita in serviciul de paza al rezervelor de echipament si de munitie de pe teritoriul Transnistriei.
Neutralitatea asumata de Moldova inseamna ca actiunile militare care ar trebui sa se desfasoare dincolo de Nistru pentru recuperarea controlului politic si administrativ al zonei vor putea fi derulate doar daca va exista o sustinere masiva cu echipament si trupe a fortelor militare nationale ale RM, apta sa genereze un rezultat diplomatic covarsitor care, la randul lui, sa determine interventii de suport din partea tarilor "vecine si prietene".
In 2018, Republica Moldova a supus votului in Adunarea Generala a ONU un proiect de rezolutie pentru retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul republicii. Rezolutia a fost votata doar de vreo 64 de membri in timp ce 15 au votat impotriva si vreo 85 s-au abtinut!
Raspunsul Romaniei la situatie a fost sa permita (din 2007) ca cetatenii Republicii Moldova sa poata cere si sa obtina printr-o procedura simplificata, cetatenia romana (romanii din Ungaria sau Serbia nu pot beneficia de aceleasi prevederi!!!). Pana in prezent, aproape un milion de moldoveni au obtinut cetatenie romana.
Trebuie sa fii naiv sa refuzi sa intelegi ca cetatenia romana le permite sa faca parte din fortele armate romane si sa beneficieze de pregatire militara! Tot naiv trebuie sa fii sa crezi ca cei vreo 5000-10000 de militari moldoveni care vor alcatui trupele ce vor sta fata in fata cu armata regulata rusa vor avea o sansa!
Numai ca acestia sunt putini pentru ce inseamna un razboi asimetric intr-o zona separatista sustinuta de Rusia! In Ucraina, in Donbas deranjul a inceput in 2014, in 2015 teritoriul controlat de separatisti se redusese considerabil dar apoi a stranutat Rusia si regiunea Donbas s-a umflat la loc, intr-atat incat Rusia e cea care controleaza, de fapt, granita de stat. Si lucrurile sunt in coada de peste de atunci...
Mai interesant este ca Transnistria este "de interes" mai mult pentru Ucraina decat pentru Rusia! Ucraina are interese economice directe in producatorul de energie local in timp ce Rusia are interes doar sa mentina starea complicata care ii profita, pe zona tampon.
Asa ca, atunci cand o aplaudati pe Maia Sandu pentru declaratiile ei pe politica externa, ganditi-va ca dincolo de Nistru vor muri (din nou) cetateni romani. Unii cu cetatenie dobandita recent, altii get-beget...
Interesanta este declaratia Presedintelui Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei Ruse care vorbeste, practic, despre rezolvarea concomitenta a doua "probleme" din zona, cea transnistreana si cea separatista din Ucraina:
„O blocare militară a trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria va reprezenta un act de agresiune directă. În acest caz. Rusia va proceda la o lovitură de deblocare. O forţă de asalt din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră este pregătită să fie desantată la Odesa. Acesta este nu doar un culoar spre Transnistria, ci va marca şi perspective clare în problema Donbasului”.