Despre Amendamentul al II-lea si armele Americii

Governor to discuss activating Wyoming National Guard to assist in ...Ce zice Amendamentul al doilea la Constitutia Statelor Unite?

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

In traducere:

Pentru siguranta unui Stat liber, o Militie bine organizata fiind necesara, dreptul persoanelor de a avea si de a purta arme nu va fi incalcat.

Amendamentele au fost adoptate in 1789.Pentru multi dintre noi, astia care scriem si vorbim si traim in Romania, “Militia” reprezenta una din batele cu care Partidul tinea populatia in frau. Era forta inarmata care apara “cuceririle revolutionare”. Din perspectiva statelor democratice, “militiile” sunt grupuri inarmate de cetateni care deseori se angajeaza in activitati nu tocmai pe placul statului respectiv.
Pentru americani, “militia” este populatia apta de serviciu militar si care poate, la nevoie, sa fie o forta de aparare.
In Statele Unite, conceptul de “militie” are o dubla semnificatie pentru ca Amendamentul al II-lea este precedat ca aparitie de infiintarea in 1775 in urma deciziei Congresului a Garzii Nationale.
Asadar, textul constitutional trebuie privit din perspectiva regularizarii unei forte militare apte sa apere noua federatie a Statelor Americii.
Garda Nationala este singura forta militara a Statelor Unite care poate desfasura forte pe uscatul Statelor Unite ( alaturi de Garda de Coasta se ocupa de apele teritoriale insa). Serviciul militar in GN este permanent iar militarii nu sunt incartiruiti ci concentrati periodic. Echivalentul lor in Romania ar fi Apararea Civila (IGSU, de asemenea forta militara inarmata).
Faptul ca textul de lege o descrie ca “bine organizata” este de natura sa inlature ipoteza in care acest text a avut in vedere detinerea de arme de dragul detinerii.
Aparent, americanii stiu asta pentru ca, daca ar fi fost altfel, in lumina evenimentelor recente m-as fi asteptat sa avem comunitati mari care – cu arma in mana – sa tina departe fortel de politie de comunitatile lor.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.