La Brexit birjar, la Brexit...

Curajul UK de a propune spre consultare cetatenilor iesire din UE unde se afla din 1973 mi se pare un gest de o superba democratie, poate ultimul pe care il vom vedea in randul tarilor membre UE.

Pentru ca, in viitor astfel de derapaje nu vor mai fi permise de catre birocratia monstruoasa de la Bruxelles.

La inceput UE a fost o uniune economica pana cand companiile au descoperit ca se pot mobiliza la nivel politic si pot genera politici supranationale.

Si cred eu ca o revelatie pentru ele a fost daramarea Cortinei de Fier.
Aveau in fata o mare vitrina dincolo de care se gaseau tot felul de bunatati si de care nu se puteau atinge. In orice caz, nu se puteau atinge fara sa isi arate adevarata fata.

Pentru ca nu puteau sparge vitrina s-au gandit sa cumpere magazinul cu totul. Si au facut-o.

Au intrat in UE tari care erau fie piata de desfacere, fie piata de reusurse fie una si alta.
Problema a aparut cand au inceput sa faca reguli valabile doar pentru unii...
Britanicii, care sa nu uitam ca il au pe Orwell nativ, nu au suportat "unele animale sunt mai egale ca altele".

Pe de alta parte, memoria lor colectiva si apetitul pentru democratie au reprezentat o majoritate. Au demonstrat ca votul majoritatii nu este negociabil, ca nu se poate vota pana cand iese ce vrea o minoritate astfel ca astazi suntem in pragul Brexit.

Ei mai au inca ceva ce la noi lipseste: increderea in propriile puteri, increderea ca ei, ca natiune, vor depasi un moment dificil acum pentru a le fi mai bine in viitor.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.