Istorie repetata

O parte din noi se revolta in fata multiplelor revolutii cu care ameninta unii si altii, unii mai scrantiti la minte ca ceilalti...

Vor o revolutie? Este minunat! Este necesara o revolutie care sa inlature tot ce inseamna "generatia veche", o revolutie care sa faca lor "tinerilor", sa mature "batranii", intocmai cum focul mistuie vegetatia veche pentru a renaste din cenusa alte vlastare ce vor duce viata mai departe!

Bai, am dat-o in elegie deja, dar ati prins ideea! Hai sa fie o "revolutie"!

Sa se stranga o ceata de flacai si fete, cu copii in brate, sa stropeasca jandarmii chemati sa faca ordine cu lapte din tzatze, cacat in pungi, ca in Piata Victoriei pe 10 august anul trecut.

De cand lumea, se tot intampla Revolutii. Ba chiar e una in curs acuma la Paris, hat in Franta, acolo unde nu o sa meai mergeti din cauza de Allah Akhbar!Ca tot suntem la Franta, va mai amintiti despre Revolutia Franceza?Aia care a inceput in 14 iulie 1789 cand populatia a dat buzna sa elibereze prizonierii detinuti in Bastilia. Ca prizonierii erau doar vreo 7 bucati si ca Bastilia era aparata de o mana de soldati, nu mai conteaza! A fost un act de mare eroism (francez), care a dat si Ziua Nationala a Frantei!

De la ce a pornit Revolutia Franceza? 

De la vreo 3 razboaie naspa, purtate cu englezii si in care si-au cam luat-o, de la nemultumirea fata de privilegiile aristocratiei si ale clerului, ma rog chestii din astea, purtate din gura in gura de iluministi, fix cum face feisbucul cu toate ineptiile.

Regele convoaca Starile Generale, un fel de Parlamente organizate pe criterii de apartenenta sociala Astea functionau de aprope 500 de ani si erau consultate de catre Regele Frantei ori de cate ori aparea o criza politica, financiara sau razboi.Ei, revolutionarii, un fel de hastagi ai acelei epoci, hotarasc ca nu mai e bine si ca incepe sa fie rau. Si ca sa rezolve chestiunea, s-au ridicat la revolutie. A treia Stare Generala, aia a cetatenilor, se decide sa fie ea mare sefa peste toti si preia conducerea Frantei. 

Face niste chestii declarative cum ar fi Declaratia drepturilor Omului si ale Cetateanului dar Franta ramane o monarhie. In interiorul Adunarii Legislativa (Starii Generale) apar frictiuni intre reprezentanti. Doua mari factiuni incep sa domine in Adunarea Legislativa, girondinii si iacobinii.

Ma rog, hai ca divaghez...

In 1792, dupa cativa ani de harjoneala intre regalisti si republicani, o a doua revolutie porneste. Incepe decapitarea preotilor, a nobililor si a unei liste de "dusmani ai poporului". Culmineaza cu executarea Regelui in 1793, se desfiinteaza instantele si ia nastere Tribunalul Revolutionar, se scrie Constitutia Anului I si o vaca revolutionara, Charlotte Corday, ii ia gatul lui Jean Pierre Marat, un tip destept, citit, medic, filosof si om de stiinta dar mare sustinator al Terorii iacobine (Marea teroare/Regimul terorii) impusa de Robespierre si cardasia sa. El era cunoscut si ca L'Ami du peuple", "Prietenul poporului" pentru ca poporul acelor vremuri iubea descapatanarile in piata publica. Evidamont, Charlotte sfarseste sub ghilotina.

Vremuri complicate in care toti vroiau sa faca revolutie dar unii erau mai revolutionari ca ceilalti...

Pe plan extern francezii se bat cu austriecii, italienii si cu Olandezii, pe plan intern se naste un organ republican, numit Comitetul Salvarii Publice. Nu, nu era condus de ultimul pe lista, Ion Iliescu ci de unul, Maximillien Robespierre.

Asta facea parte din factiunea iacobinilor si era un mare revolutionar, un fel de Bot al acelor vremuri, stiti genul: falca groasa, frunte tesita...Nu ii lipsea hotararea, demonstrata prin descapatanarile ordonate timp de peste un an de zile care faceau deliciul pulimii (probabil din lipsa de ProTV) si se considera un fan a lui Jean Jaques Rousseau, mare iluminist. De la el a venit o sinistrosenie, "Cutul Fiintei Supreme"! Bai, tipul a fost foarte eficient! Sub conducerea lui - pentru ca Republica lui Robespierre a fost, de fapt, o dictatura sinistra, in cursul careia zeci de mii de indezirabili au fost scurtati de cap.

Ceea ce putina lume isi mai aminteste este ca Marea teroare/Regimul terorii a fost, practic,  o doctrina politica in care teroarea adusa prin utilizarea marinimoasa a ghilotinei se facea in temeiul unor edicte sau ale unor legi si erau puse in practica prin sentinte ale Tribunalului poporului.Pana la urma, "reactionarii" s-au saturat, au pus la cale o lovitura de stat si Robespierre a facut o scurta oprire la ghilotina la 27 iulie 1794, in drumul sau spre nemurire!

Foarte interesant si elocvent, Teroarea lui Robespierre a fost urmata de Teroarea alba , in care sustinatorii lui Robespierre si Marat au fost vanati in intreaga Franta si, la randul lor, descapatanati!

In acei ani ai Terorii albe, post-Robespierre (Regimul Thermidorian), e de remarcat faptul ca presa vremii a fost "angajata" si ca a chemat la actiune indicand chiar tintele!
In 1799, profitand de bulibasala, Napoleon Bonaparte da o lovitura de stat, se proclama Prim Consul (apoi chiar Imparat).  
Bref este ca tot deranjul revolutiei pornite in 1789 a generat consecinte multa vreme...
In 1815 a avut loc o noua teroare (a Doua Teroare alba) in care sute de cetateni banuiti a fi avut legatura cu Revolutia sau cu Napoleon...

In fine, am batut campii destul, e momentul pentru o concluzie...

Ziceam la inceput ca e bine sa fie o revolutie din asta pentru fiecare generatie. Eu am avut revolutia mea in 89. Ca a fost o mizerie din care au profitat niste securisti, e deja dovedit "stiintific".

E momentul revolutiei hastagilor dar, e bine sa citeasca niscaiva istorie pentru ca istoria asta are prostul obicei sa se repete... Dupa ce vor termina ei de descapatanat vor fi, la randul lor, obiectul altor revolutionari care ii vor descapatana pe ei. Asta la modul amplu, mare.

La modul particular, daca starnesc o revolutie trebuie sa isi asume faptul ca vor intalni o riposta dura si ca e posibil sa nu prinda sfarsitul revolutiei lor. 

Nu stiu ce naiba m-a apucat sa scriu toate astea...















O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.