Fara profesor...

Ma gandesc sa pun de o afacere!

In ultima vreme - si nu numai in Romania - au impanzit netul si librariile carti din seria "... fara profesor".

Ba chiar vad ca o masa tot mai mare de tineri, din categoria "fara bac" dar cu pareri bine fundamentate din lecturarea anunturilor de pe OLX si a postarilor pline de miez de pe Facebook sustin ipoteza profitabilitatii unei astfel de intreprinderi.

Nici macar nu e nevoie sa pui prea multa doxa in astfel de carti pentru ca ele satisfac in mare masura nevoia de a avea niste titluri pe un raft, pe care sa le postezi ca ilustratie la opiniile mai mult sau mai putin idioate.

La noi, startul s-a dat intr-o iarna cand, in urma unei Ordonante, celebra "13", o multime de cetateni au devenit brusc specialisti in drept! Nu pot decat sa ma bucur de asa o chestie pentru ca mie mi-au trebuit 4 ani de facultate si niste ani de experienta pe ici pe colo ca sa imi dau seama cu ce se mananca "dreptul" asta si de ce romanii spuneau ca "Jus est ars bonus et aequis"...

Fac repede o lista si cred ca ma pot baga sa scriu:

-Invatati mecanica fara profesor;
-Invatati medicina fara profesor;
-Invatati dreptul fara profesor;
-Invatati matematica fara profesor;
-Invatati chimia fara profesor;
-Invatati economie fara profesor, iar lista poate continua!

Ideea de a "invata fara profesor" este, practic, "visul de aur" al generatie "retard"... Iti da impresia ca poti sa inveti structurat si temeinic fara ca cineva sa iti adapteze disciplina respectiva propriului ritm si nivel de asimilare.
Si nu e vina neaparat a celor care cred in minunile astea (unii fac reclama chiar la o aplicatie cu care inveti nu stiu cate limbi straine in doua saptamani) ci a celor care au permis ca sistemul de invatamant sa fie pervertit cu tot felul de neaveniti care trateaza "scoala" ca un fel de intreprindere socialista de pe vremuri, unde iti faceai norma de saibe si apoi plecai acasa la finalul programului.

Oricat ati fi de tentati sa atribuiti asta Romaniei, nu ea este cea care a patentat acest rateu generational...

El vine din birocratizarea sistemului de invatamant in urma asa numitului "Proces Bologna" in care s-a dorit uniformizarea spatiului de invatamant la nivel european. Efectul urmarit, respectiv recunoasterea mutuala a diplomelor de studiu si asezarea lor intr-un cadru uniform au avut un alt efect, pervers, respectiv deteriorarea calitatii invatamantului.

Profesorii adevarati, care erau capabili sa aduca valoare procesului de invatamant imbatranesc si se retrag iar locul este ocupat de diversi oportunisti superficiali, fara vocatie, fara viziune, deseori fara chiar cunostintele minime de pedagogie.

Esecul acestei perspective este evident, "Procesul Bologna" fiind deja inlocuit, pe nesimtite, de "Procesul Sorbonna". Alta Marie cu alta palarie, o justificare pentru birocratii inepti de la Bruxelles.

Lumea se prosteste sub ochii nostri si ceea ce in tineretea mea era doar o capodopera de SF incepe usor usor sa devina realitate*.

Inca "rationalii" ii depasesc numeric pe "repeziti" dar situatia se va schimba in cativa ani, vreo 10 cel mult. Iar asta va duce la o schimbare majora de paradigma in plan social caci prostii vor fi "la putere" si chiar vor avea impresia ca ei conduc.
Numai ca nu vor fi ei pentru ca sunt prea ocupati sa  circule recursiv aceleasi idei tampite neobservand ca altii au pus mana pe arme si butoane.

"Fara profesor..." nu este decat o continuare fireasca la "Fara educatie" dar si la "Fara bun simt"...


* - Ciclul "Fundatia" - Isaac Asimov

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.