Stele. Verzi.

Ca orice sistem politic, UE este conditionata de nivelul de acceptare populara dar si de perceptia pe care populatia o are cu privire la masurile adoptate de clasa politica.

Directionarea frustrarilor catre politicile nationale serveste de minune la deplasarea centrului de interes al populatiei catre chestiuni mai frivole dar si mai adaptate nivelului redus de intelegere pe care aceasta o are. Caci este dificil sa ii explici unui idiot util ca un acord de liber schimb negociat la Bruxelles cu ignorarea completa a specificului economic national poate duce in dezastru o economie nationala insa infinit mai usor sa ii arati cu degetul ca "Veorica nu stie sa vorbeste"...

Lumea e obosita. Lumea e usor de directionat "pe fenta", sa alerge dupa cai verzi pe pereti in timp ce un betivan starneste asa o bucurie in plenul liderilor europeni de parca a inventat mersul pe jos! Sau apa calda!

Forta prejudecatilor si a "specificului national", acel "je ne sais quis" ce defineste fiinta nationala este enorma; lipsita insa de forta coeziunii este fix pix! Iar clasa politica supra-statala ce salasluieste in palatele de la Bruxelles si care a generat o birocratie inzestrata cu puterea Directivelor stie asta si face tot posibilul sa o impiedice sa se materializeze.

UE este un concept economic vechi. Un ideal nascut odata cu Revolutia Industriala. Visul oamenilor de afaceri. Pana nu a imbracat forma politica, visul a ramas vis si barierele de taxare statala, bariere.
Treptat, economicul a cucerit politicul, cam in aceeasi perioada in care omul simplu s-a saturat de politica si a renuntat la niste drepturi. Inclusiv acela de a vota...

Dupa ce a dobandit puterea politica si Tratatul de aderare a fost definitivat, dupa ce tarile puternic industrializate au reusit sa isi inlature concurenta, deja matura sau doar cu vocatia de a deveni competititva, s-au trezit fara piata si cu amenintarea unei crize naprasnice la usa. Si a fost 1989, care a deschis catre comertul vest-european o piata avida de produse finite si bogata in resurse primare si forta de munca. "China de langa noi" si-au zis Germania, Franta si Italia, economiile de top din Europa...

Numai ca, mecanismele politice care functionau ca unse in grupul lor au scapat nitel de sub control si au capatat o viata proprie, intocmai ca Frankestein.
Iar acum asistam la batalia pentru acapararea politicului european de catre grupuri politice nationale...
Daca in politica nationala, compromisul se realizeaza prin negocierea unor parti din PIB-ul national prin plasarea clientelei politice in pozitii de conducere a variilor ministere si agentii, la nivel european, pe masa de joc stau tarile cu totul.
Deciziile luate la nivel european, in Comisii si Parlament sunt suprastatale si ne supun pe toti...

Intrarea Romaniei in UE a fost benefica. Chiar si cu zvarcolirile politice si sociale, regulile UE au reusit sa ridice Romania anilor 2000 cam in acelasi fel in care comunismul a reusit sa ridice Romania anilor '40. Au modernizat-o cu biciul. Cu oameni sacrificati si aruncati in puscarii. Cu falimente si preluari de averi. Cu biciul. Dar este incontestabil ca un avans a avut loc!

Totusi, sa mentii directia in pofida faptului ca lumea incepe sa observe ca regulile incep sa o ia razna, ca se aplica cu dubla masura, ca cei care ne dau lectii ne jefuiesc fara teama inseamna sa fii orb, prost ori sa iti convina.

Exitul poate fi o reactie de autoconservare in fata unei UE care pare ca vrea sa satisfaca dorintele unei singure tari, tratandu-le pe celelalte ca pe niste slujitoare. Or asta este greu de suportat mai ales cand devine atat de vizibil acest dispret.

Se spune ca nu poti prosti pe toata lumea tot timpul; ei bine, incet incet unii au inceput sa se trezeasca si sa isi dea seama ca ceva e putred la nivelul Coanei Europa. Ca imparatul e gol si totusi vrea sa stea in fata tuturor ca si cum ar fi imbracat in haine de lux... Lumea incepe sa stranga din dinti si sa observe ca masurile luate nu tin cont de binele lor imediat, desi acesta a fost motivul principal pentru care Uniunea a luat fiinta.


Incet incet, dupa ce s-au pisat pe el de vot, oamenii incep sa plimbe jetul si catre Bruxelles!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.