Vad pe un site de mare profesionalism jurnalistic un "articol" despre nu stiu ce dieta minune, publicata acum fix o suta de ani, in 1918!
Ei bine, nu stiu ce impresii are domnita, dar lucrurile erau naspa acum 100 de ani in Romania...
Stiti, tocmai trecea peste noi un Mare Razboi... Iar la razboi, ca la razboi...
Ei bine, nu stiu ce impresii are domnita, dar lucrurile erau naspa acum 100 de ani in Romania...
Stiti, tocmai trecea peste noi un Mare Razboi... Iar la razboi, ca la razboi...
Situaţia populaţiei în iunie 1918 era extrem de dificilă. În sud, Administraţia Militară de ocupaţie a mareşalului August von Mackensen, impusese populaţiei mari contrângeri. Pâinea şi carnea se vindeau numai pe cartelă şi în cantităţi limitate. În ianuarie, porţia zilnică de 500 grame de făină pentru un orăşean a fost scăzut la jumătate şi a fost completată în parte cu mălai, mai ieftin. Cantitatea destinată sătenilor a fost redusă de la 750 de grame la 500 de grame pe zi, de persoană. Scăderile în cantitate şi calitate erau dublate de creşterea permanentă a preţurilor. Iniţial majorările erau anunţate în Ordonanţele pentru Populaţia României, un fel de Monitor Oficial în teritoriul ocupat. de pildă în februarie, de la 35 de bani, la 40 de bani, pentru o pâine. Dar începând din 5 iunie 1918, Feld-Mareşalul Mackensen decide că preţul făinei şi cel al pâinii va fi stabilit de ofiţerul local, fără tipărire în publicaţiile oficiale. Preţurile explodau. Autorităţile de ocupaţie încercau să evite o şi mai mare degradare a imaginii Germaniei.
În teritoriul ocupat, oamenilor le era interzis să taie găinile din propria ogradă. Fusese interzisă şi tăierea mieilor. Morarii rechiziţionau de la ţărani toate cerealele, cu excepţia cantităţilor sub 500 grame pe zi prescrise de Statul Major Economic. Autohtonii nu aveau voie să adune lemne din păduri în detrimentul taberelor militare. În toate aceste cazuri, pedepsele oscilau de la 1000 la 20.000 de lei amendă şi închisoare de la 6 luni la 3 ani.