#Colectiv-privind inapoi cu mirare

Periodic, in presa apar articole despre ce si cum avanseaza dosarul #Colectiv.
Nu pot sa nu ma mir ca cercetarea are viteza melcului lovit de traznet. Sigur, din afara cauzei poti sa iti dai cu parerea oricat insa, ca unul care mai stie cu ce se mananca toata povestea pot sa am o opinie mai apropiata de linia echidistantei si sa privesc cu un ochi critic toata daravera.
In primul rand, imi aduc aminte ca  a inceput o urmarire penala "in rem" pentru omor calificat iar ancheta era condusa de un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti dar si DNA isi exprima "interesul" sa "decapeze" ceva. Pana aici, totul OK.
Desi initial, opinia publica a apreciat corect, paralel cu ancheta, a inceput o acumulare de "opinie" ghidonata evident politic, fortele "progresiste" (in frunte cu Andreea Pora si ceva servicii) exploatand momentul cu mai multa eficacitate decat evenimentul anterior, respectiv moartea politistului Gigina cand au fost prinsi cu tema nefacuta si nu au reusit mobilizarea maselor pentru a continua rostogolirea. Ei bine, de data asta au fost pe faza! 
Urmarirea a inceput pentru infractiunea de "Omor calificat" cum anunta Tiberiu Nitu, Procuror general la acea data. Fara sa intru in detalii tehnice, infractiunea cercetata presupune savarsirea faptei cu intentie (!!!) in timp ce mie mi se pare ca a fost un accident si ca mai potrivita ar fi fost infractiunea de "Ucidere din culpa" prevazuta de art. 192 cu agravanta prev. de al.3. Dar aici e vorba despre o pedeapsa maxima de 10 ani si 1/2 in timp ce la prima pedeapsa merge pana la 25 de ani.
Retineti, fapta cercetata a fost de omor cu intentie asupra mai multor persoane! Ciudat, nu? Ciudat neciudat, este satisfacator pentru "opinia publica"... Avem intentie, avem pedeapsa grupa mare, sa tot pedepsim vinovatii.
Numai ca, ce sa vezi, cineva si-a baut cafeaua la Parchetul General, preia dosarul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si, dinomor calificat, cercetarea se muta pe ucidere din culpa in noiembrie 2015, la relativ scurt timp dupa accident. Echipa de procurori este coordonata de Procurorul general Nitu. Au loc retineri si arestari din randul administratiei societatii comerciale care opereaza clubul #Colectiv. Simultan se naste o miscare propagandistica in sfera online, care are drept scop orientarea vinovatiei catre Guvern.
Mari specialisti in Drept si in Drepturile omului de la APADOR CH incep sa exprime opinii; media online se declara "socata" de schimbarea incadrarii juridice, pulifrici care isi sorbeau citronada in Centrul Vechi isi aduc aminte de cuvinte ascunse prin DEX si incep sa le invarta printre dinti cu ochii injectati, ce mai, tara intreaga se transforma intr-o mare masa rotunda care incearca sa transforme #Colectiv in Golgota hipsterilor idioti. 
Niste personaje oculte stimuleaza apetitul astora. Se fac liste cu "vinovati", incepand cu niste bieti acari de la ISU, trecand prin patronatul unor firme (club si artificii) si pana la Primarul sectorului 4 de parca asta i-a inghesuit pe cetateni in mizeria aia de demisol sigilat etans. Incep sa fie puse sub semnul intrebarii operatiunile de salvare si prim ajutor (desi evenimentul a fost gestionat exemplar) de catre fortele ISU pentru conditiile date (acces, numar de raniti, gravitate eveniment), presedintele insusi iese calare pe geaca rosie sa mane furia multimilor spre agenda "Guvernul meu", in fine, are loc un transfer de atributii dinspre organele judiciare catre strada. Mai lipseste instalarea unei ghilotine in Piata Universitatii si suntem cu 300 de ani inapoi in timp dar este posibil ca asta sa puna in dificultate Ambasada SUA care face pelerinaj la club sa depuna flori si sa declare ca sustine cu tarie lupta anticoruptie. Mai potrivit era sa sustina niste programe de educare a tinerilor sa nu mai intre in spatii etanse… Daca nu era incendiu ci inundatie?
Treptat, multimile mobilizate pentru #Colectiv primesc alte oscioare de rontait si incep decapitarile politice din "shopping list". Cade guvernul , cade Primarul, din intertie Tiberiu Nitu este bagat la malaxorul DNA si nimeni nu mai sesizeaza ridicolul acuzatiilor, o parte din online-ul mobilizat incepe sa chitaie ca se pierde din vedere #colectiv, dar sunt repede adusi la tacere in tabloul marii politici urmarite... Intre timp, cercetarea in dosar continua cu acelasi elan si viteza, da, de melc oropsit. Acum Procuror general este un alt cetatean din zona geografica ce a dat mari oameni de stat si e clar ca nu poate da inapoi sa spuna ceea ce era evident: ca la #Colectiv a fost un accident nefericit, e adevarat cu multe victime dar cu nimic diferit de un accident de autobuz!
In instanta, rechizitoriul ajunge prin 2017, dupa 2 ani de cercetari si, datorita “profesionalismului” personalului judiciar, se amana pe probleme de procedura, adica citatiile ajung la adrese gresite, ca asa le-a indicat Parchetul!
Nu ma hazardez sa pariez pe niste scoateri de sub urmarire penala desi sunt predictibile. In schimb, o sa subliniez un aspect ce scapa turmei care urla irational. Una din consecintele cele mai grave ale exhibarii procedurilor judiciare in public este transformarea actului de justitie intr-o razbunare plina de patos; persoane care nici macar nu stiau unde se gaseste #colectiv s-au transformat intr-un adevarat cor de bocitoare calare pe drama unor nevinovati si a rudelor acestora. Pe de alta parte, celor direct afectati li s-a creat un orizont de asteptare gresit, dandu-li-se impresia ca problema este politica cand, in realitate, tine de Justitie!
Intr-un astfel de dosar, o echipa de procurori cu resurse practic nelimitate (coordonati de Procurorul general)  intocmea rechizitoriul in cel mult 6 luni, expertiza tehnica fiind cea care consuma mare parte din acest interval de timp. 
De altfel, concluziile expertizei tehnice in cazul #colectiv au fost gata la sfarsitul lunii martie 2016! Balbele, socotelile politice, nevoia de a avea la dispozitie o masa de manevra pentru presiuni in strada au determinat lungirea nepermisa a procedurilor judiciare iar acum, in instanta, se vede pe deplin “profesionalismul” procurorilor! Insasi sefa DNA mana in lupta "vijelia-ngrozitoare"!
Dar, daca urmaresti ce striga strada si rudele victimelor #colectiv, te intrebi daca mai este cineva rational! Bunaoara, unul din apartinatorii unei victime chiar face apel la Procurorul general sa miste lucrurile mai repede in instanta! Bizar, nu? Sa faci apel la seful echipei care a taraganat cercetarea penala ca sa ce? Sa aresteze judecatorii care dau termen pentru lipsa de procedura? Desigur, solicitarea vine in urma durerii firesti si a dorintei de a se face dreptate..”Dreptate”, nu “razbunare”…
Si mai este un unghi din care putem privi “lucrarea”: odata ce chestiunea Guvernului Ponta a fost “rezolvata”, putem sa ne tragem nitel sufletul. Ori: lungim chestiunea ca poate ne mai folosim de ea; nu se stie niciodata!
Una peste alta, avem de-a face cu un diletantism evident in aria cercetarii penale (sau intentionat) si cu o miscare de strada politizata generata de #colectiv care, in loc sa ceara eficientizarea mecanismelor judiciare dovedite defecte se incapataneaza sa “lucreze” la politic… 
Si nu trebuie ignorat faptul ca dosarele #Colectiv sunt lucrate de aceiasi procurori care au fost adusi sa "decapeze", selectati pe criterii de obedienta fata de sef si nu pe criterii de profesionalism si performanta. Este ridicol sa crezi ca sistemul judiciar va functiona optim selectand personal care isi incalca normele de etica profesionala si actioneaza la presiunea strazii ca sa dea satisfactie unora sau altora! Magistratii (procurori sau judecatori) care abdica de la principiile sacre ale Justitiei ca sa trimita un politician la puscarie nu vor avea nicio ezitare in a da rasol si a solutiona aiurea un dosar al unui cetatean de rand; lipsindu-i criteriile de autoevaluare, va fi incompetent si va genera incurcaturi de nu le vom putea duce cu totii. Pe scurt, vor contribui -daca nu cumva vor spori - namolul in care ne zbatem de doua generatii.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.