Redescoperirea scrisului

In ultimii 10 ani am fost atat de acaparat de calculator incat uitasem ca se mai poate scrie si de mana!
Uitasem cum este sa scrii cu un stilou! De fapt, cu stiloul nu se scrie, mai mult se deseneaza. Spre deosebire de clasicul pix (ballpoint roller) cu care trebuie sa apesi hartia, cu stiloul este suficient sa misti mana doar atingand cu penita hartia.
Cu stiloul, si scrisul este mai frumos! Nu degeaba, in scoala primara, eram invatati sa scriem cu stiloul!
Si unde mai pui ca stiloul este ECO! Deci, trendy! Nu tu plastic ce trebuie reciclat, nu tu substante chimice nocive, caci cerneala este, si ea, ecologica.
Acum cateva zile am realizat ca s-au cam strans niste instrumente de scris destul de frumoase si care zac pe post de umplutura de sertar, asa ca am facut o revizie, le-am curatat si le-am pus la treaba!
Ca si ceasurile, stilourile si pix-urile sunt mijloace de expresie, depasind simpla conditie de instrument de lasat urme pe hartie (sau pereti in cazul fie-mii).
Spre deosebire de ceasuri, insa, instrumentele de scris exercita o anume influenta asupra ritmului zilnic, te calmeaza si, de ce nu, te inspira!

"Nebunia" a inceput acum aproape 5 ani, cand am primit un stilou Inoxcrom.




Nu am reusit sa identific modelul si, desi cred ca fabricantul spaniol produce instrumente de scris din categoria populara, acest stilou este deosebit de bine echilibrat, mai ales atunci cand capacul este montat pe corp. Penita degajata, realizata din iridium placat cu aur, favorizeaza un scris cursiv, de viteza, fara intreruperi. Linia este subtire si ferma, elasticitatea peniei fiind destul de mare (de asteptat la un astfel de model).
La scurt timp dupa ce l-am primit, l-am scapat pe jos, ocazie cu care penita a strapuns mocheta si a tinut stiloul in pozitie verticala.
Evident, tragedie! Cu mare efort, am reusit sa realiniez penita astfel incat sa scrie, dar din acel moment linia are unele intreruperi, mai ales la scrisul de viteza.
Cu toate acestea, senzatia de echilibru perfect a stiloului ma face sa il pastrez in colectia curenta.
Corpul stiloului este realizat din rasina clasica, neagra, lustruita.
Capacul este masiv, realizat din aliaj de argint "925" (92,5%-aliaj clasic de prelucrare) si prezinta in varf clasicul cilindru de rasina incorporat in inel de argint placat cu aur.
Negativ: Corpul masiv din argint are tendinta de a se oxida, prezentand o patina cu aspect destul de neplacut.
Inteleg ca e un semn de mandrie sa ai capacul din argint, dar nu am nici o vina sa ma murdaresc de la oxid. Puteau sa il acopere cu platina, aceasta fiind procedura standard pentru astfel de "echipamente" de scris. Ma rog, "standard" la marci mai sus pe scara...
In mod similar este finisat si corpul stiloului, asigurand o oarecare simetrie si balans vizual).
Cerneala poate fi in cartus standard Pelikan sau se poate monta pistonul optional.


In 1996, am primit un Lamy 2000.


Numele poate fi usor inselator, intrucat acest model a fost realizat in 1966, in plina epoca SF.
Design-ul acestui stilou este in ton cu asteptarile de atunci fata de anul 2000 fiind o incercare de a anticipa aspectul instrumentelor de scris. Daca a reusit sau nu, imi este greu sa decid, pot spune doar ca aspectul este foarte actual si in 2010!
Design-ul a fost realizat de Gerd A. Müller care, nu, nu este totuna cu celebrul (cah) fotbalist cu acelasi nume. Acest Gerd A. Müller s-a nascut in 1932 si s-a ocupat o buna perioada de timp de aspectul electrocasnicelor Braun. Da, forma actuala a masinii de ras electrice Braun tot de el a fost conturata.
Corpul stiloului este realizat dintr-un material avangardist si el, MAKROLON, un material plastic compozit de tip policarbonat, ceva futurist in 1966 prezentand o serie de striatii anti-amprenta care cresc aderenta la instrument. De fapt, ca sa va faceti o idee, are un aspect nefinisat. Dupa multi ani (eu il am de prin 1998), aspectul acestui material este foarte asemanator cu lemnul!
Este un stilou usor. Chiar foarte usor!
Rezervorul este cu piston cu cap rotativ extern, cu o tusa unica: linia de demarcatie a pistonului este aproape invizibila! Eu i-am dat tarcoale vreo 20 de minute pana sa ma "prind".
Nivelul de cerneala din rezervor este vizibil printr-o serie de fante transparente destul de subtiri, la acelasi nivel cu corpul stiloului. Cu rezervorul plin, nici nu se observa ca acestea exista.

Tot de la Lamy am si un pix multifunctional (Tri Pen) care, desi subtire, are trei optiuni: Creion 0,5mm, pix clasic, albastru si un marker orange.




Dupa aproape o luna de zile am realizat ca are si guma de sters sub capacul butonului de actionare... Deh, nu citisem carticica!
Penita este partial mascata de partea inferioara a corpului, realizata din otel. Penita este din aur de 14K dar placata cu platina pentru a pastra linia de culoare. Desi incorporata protectiv in cilindrul terminal din otel, este destul de flexibila.
Din ce am auzit, exista posibilitatea schimbarii penitei cu cele care echipeaza stilourile Pelikan.
Stiloul meu scrie destul de gros, nefiind practic sa scrii zi de zi. Ramane un stilou cu care se poate semna frumos, minimalist, sobru si discret. Nu isi "striga" valoarea, dar atunci cand scrii cu el iti dai seama ca nu este un stilou "de consum".

Diplomat Emissary este un alt stilou din colectia mea.


Ca si Lamy, el apartine tot fabricantilor germani, fara insa a se ridica la inaltimea celui de mai sus.
Imi face impresia unui stilou "entry level", care face trecerea de la clasa celor comune la cele de top.
Este un stilou sobru, clasic, cu penita degajata, din iridium placat cu aur sub 14k.
Al meu are o penita cu grosimea medie. Functioneaza cu cartus si cu piston.
Este destul de bine balansat, fara a avea insa soliditatea pe care am intalnit-o la Inoxcrom sau precizia Lamy.
Nu impresioneaza prin design dar, cu certitudine, nu lasa impresia unui stilou comun, ieftin. Este, ca sa zic asa, un stilou "economic".

Montblanc Meisterstuck - Le Grand este un stilou impresionant! Impresionant mai ales prin marca sa.



Le Grand face parte din linia de modele "clasice" a fabricantului German. Este un stilou masiv dar fara a fi greu, alcatuit in intregime din rasina prelucrata si are un finisaj lucios.
Penita este degajata iar fabricantul o anunta ca fiind din aur de 14k. Penita de pe stiloul meu are marcaj de 18k. Este acoperita cu platina iar varful este, de asemenea, de platina.
Stiloul se incarca folosind un mecanism cu piston exterior si, ca si LAMY 2000, gradul de umplere al rezervorului este controlat printr-o serie de fante transparente vizibile de la exterior.
Imi place cum scrie, linia este fluida si presiunea mica pe hartie. Din pacate, pe hartie cretata are tendinta de a prezenta aderenta ceea ce se traduce printr-un scartait dezagreabil.
Modelul Le Grand, contrar denumirii sale nu este cel mai mare din seria clasica, Meisterstuck. Locul acesta este ocupat de modelul "149".
Aprecierea mea pentru marca Montblanc vine de la pixul Montblanc Classique, poate cel mai intalnit in "libertate" ca instrument de scris convenabil dar de marca.


Este un instrument de scris confortabil dar meritul este in foarte mare masura al rezervei si nu al instrumentului. Nu spun ca nu este ergonomic si ca nu are o forma care atrage privirea, ar insemna sa contrazic marele popor prieten chinez care l-a copiat, dand Classique "la tot poporul". probabil ca aceasta forma, cu care suntem obisnuiti a contribuit si la atractivitatea sa. Senzatia de "vreau sa il am" poate sa provina din subconstient... cine stie...
Ca tot vorbim de Classique, pe inelul de garda este inscriptionat cu laser, alaturi de "Meisterstuck" si marca "Pix". Acum intelegeti de unde, ce si cum? :-)
Sa revin insa la stilou...
Prea usor pentru volum iar mana oboseste din cauza grosimii. In nici un caz sa nu incercati sa scrieti fara sa puneti capacul pe corpul stiloului; riscati sa nu mai puteti citi ce ati scris!
O analiza critica va dezvalui un instrument de scris robust, usor de folosit dar, cu majuscule (DAR!) pretul nu este acordat calitatii! Este un instrument precis, corect, dar nu are nimic iesit din comun. Marketingul agresiv este cel care il sustine. Este, cumva, un fel de Rolex al scrisului de mana. Iar Rolex-ul este considerat de elvetieni drept "ceas de vacari".

Din ceea ce am pe masa, prefer ultimul intrat: Sheaffer!
Mai precis, Sheaffer Legacy II, Linear Matte.


Acesta este un stilou produs de americani iar cine crede ca americanii nu stiu sa scrie, se inseala!
Daca puneti mana pe un Sheaffer, veti realiza ca exista, cel putin, un fabricant de instrumente de scris care crede altceva!
Caci asta este un stilou facut cu respect pentru scrisul de mana.
Desi nu ajunge la pretul unui Montblanc si nici nu este la fel de epatant ca batul cu steluta pe capac, Sheaffer este mai bine balansat, are o linie mai precisa si mai clara decat modelele de care ati citit mai sus.
Pe langa asta, are o personalitate unica prin penita incastrata in sectiunea inferioara. Seamana un pic cu un rechin.
Legacy II vine cu o inovatie pe care putini au sesizat-o (deh, in poze nu se vede!), optiunea de incarcare cu un mecanism (patentat) vacuumatic! Practic, partea superioara a corpului are un piston, vizibil, care se desurubeaza. Ideea este ca, dupa desurubare, umplerea se realizeaza prin pompare, faza activa fiind cea de impingere! Nu imi dau seama cum merge asta, pentru ca stiloul poate functiona si cu cartuse. Dar cartusele nu sunt pe format Pelikan ci format proprietar. Se gasesc insa!
Ca si la Lamy, penita, desi are partea de umectare mica, este destul de flexibila si toleranta cu variatiile de presiune.
Modelul Linear Matte este acoperit cu platina si sablat.
Cum spuneam, Sheaffer nu este ostentativ. Doar doua trasaturi il fac remarcat: cand este inchis, mica biluta incastrata in clipsul de agatat si cand este deschis, penita unica prin design.
Daca doriti un stilou care sa fie remarcat si sa starneasca unele curiozitati, luati Sheaffer!
Aaaa, si nici nu scartie pe hartia cretata! Na!


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.