Litiu, gaz, un pic de petrol si alegeri prezidentiale

Zilele astea a scapat neobservat romanilor un eveniment extrem de important... 
E adevarat, pentru noi este neimportant dar nu si pentru scena internationala.
 Evo Morales, noul presedinte ales a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat. Nu dezvolt aici dar Morales era primul presedinte "de-al locului". 
Pentru prima oara, Bolivia avea un presedinte din randul populatiei locale, majoritare. Si nu numai asta dar, sub guvernarea Morales (Republica prezidentiala), puterea reala de cumparare a cetateanului a crescut cu 60% si tot cu atat s-a redus saracia extrema. 
Morales mai avea ceva in plan insa! 
Ca rezervele de litiu (circa 70% din cele mondiale, pretinde Bolivia) sa fie exploatate de catre statul Bolivian! 
Si, grozavie, nu numai ca le vroia extrase de stat dar mai viza si realizarea unei mari fabrici de baterii care sa valorifice aceasta resursa strategica. 
Bineinteles, "dreapta" locala s-a rasculat caci, nu-i asa, tara se afla pe marginea prapastiei. 

In februarie 2019, Morales anunta ca Bolivia va incheia un parteneriat in care China urma sa detina 49% dintr-o companie ce urma sa exploateze zacamintele din zonele Coipasa si Pastos Grandes. 

Iar asta se intampla dupa ce, anterior (decembrie 2018), Bolivia incheiase un deal asemanator cu Germania ( ACI Systems GmbH) pentru zacamintele din Uyuni. 

China urma sa investeasca circa 3 mld USD iar Germania 1.5 mld. USD din fonduri europene. 



Pe 3 noiembrie, un decret al Presedintelui Morales  anula intelegerea cu  ACI Systems pe motiv ca se doreste modificarea redeventelor de la 3% la 11%.

Pe 10 noiembrie, Presedintele Morales a demisionat si s-a refugiat in Mexic.

ACI Systems a anuntat ca niste probleme s-au rezolvat si acum e totul bine (stocurile de Li au fost securizate). 

Deloc surprinzator, dupa lovitura de stat si indepartarea lui Morales, refugiat in Mexic, actiunile Tesla au inceput sa creasca, 
Asta pentru ca ACI Systems GMBH este in parteneriat cu Musk...

Cum a inceput necazul acolo? Proteste in strada dupa alegeri. Suna cunoscut?
Bref este ca Morales a fost nevoit sa o stearga rapid in urma unei lovituri de stat executata fulger. Atat de fulger ca lumea inca sta si incearca sa defineasca ce s-a intamplat acolo...

Mie mi se pare clar. Politicile nationaliste ale lui Morales, care a incercat si chiar reusit sa foloseasca resursele pentru cresterea economica, tripland practic dimensiunea economiei bolivare si securizand un nivel record al rezervelor de valuta au nemultumit extrem companiile care vad in litiu o resursa a cresterii LOR economice viitoare.

Asa ca, fara nicio urma de jena au aruncat o tara la gunoi pentru niste resurse minerale. 

Bolivia se alatura astfel clubului tarilor devastate de lacomia corporatista... 

Ex abrupto, sumele aferente petrolului si gazelor din Marea Neagra sunt in zona valorilor de zece ori mai mari decat cele ale litiului bolivian.


Acum cred ca intelegeti un pic mai bine si care este situatiunea alegerilor din Romania. Nu mai vorbim despre implicarea unor state ci a unor companii cu interese in zona. 

Practic, ele sunt mai mult decat capabile sa finanteze zvarcolirile astea in care micutii, adica alegatorii, au impresia ca isi croiesc viitorul. 

Ce pacat ca Romania a fost lasata de geologie, geografie si Dumnezeu cu atatea bogatii naturale, mai putin materie cenusie! 

La final, sa va zic un banc misto din America de Sud! 
De ce nu au loc lovituri de stat in SUA? 
Pentru ca acolo nu este nicio ambasada americana! 
O zi buna sa aveti!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.