9 Mai

9 Mai este o zi cu semnificatii enorme pentru europeni.

In niciun caz, importanta ei nu este determinata de nu stiu ce "samit" cacacios in curtea lui Iohannis, la Sibiu!

Este ziua in care, dupa 6 ani de razboi sangeros, Europa cunostea prima zi de pace.

"Deranjul" cunoscut in cartile de istorie ca "Al Doilea Razboi Mondial" lua sfarsit prin semnarea in seara de 8 mai 1945 a actului de capitulare a Germaniei la Cartierul general al Armatei Rosii, armata Rusiei sovietice de catre Wilhem Keitel, feldmaresal al celui de-al Treilea Reich, comandant suprem al armatei Germane (OKW). A nu se confunda cu morosanul Harvey Keitel, favoritul lui Tarantino!
Capitularea Germaniei punea capat unei perioade apocaliptice din istoria unei Europe isterice care se razboia cu mici pauze de cel putin o 30 ani! Caci, sa nu uitam ca, intre cele doua razboaie mari au mai fost si altele mai mici (vezi si Razboiul civil din Spania) in care s-au confruntat forte armate "sponsorizate" si de alte tari decat cele implicate. 

Capitularea Germaniei a pus capat unui razboi "cald" si a fost imediat urmata de un altul, "rece", care a tinut pana la daramarea Zidului Berlinului, in 1989. 

Nu e cazul sa intram in politica mare dar semnificatia pe care semnatura data de 8 mai o are este mult mai adanca decat crezi tu, cititor mediocru de istorie de feisbuc. 
La 9 Mai 1945, pentru prima data in istorie, capitularea viza nu numai aspectul militar al Germaniei dar si pe cel politic! Astfel, simultan avea loc o "capitulare neconditionata" ce viza obiectivul militar al razboiului si o "capitulare politica" ce urmarea desfiintarea Germaniei ca stat autonom cu conducere politica proprie.
Dezmembrarea Germaniei in "de Vest" si 'de Est" a fost doar una din consecinte si a fost asumata pana la capat doar de URSS; Aliatii nu si-au dus pana la capat niciodata planurile enuntate la conferintele de la Casablanca, Ialta si Londra, unde planuisera sa sfaramiteze Germania in mici state, pe model american, in mare masura si datorita inceperii "Razboiului Rece"... Dar si asta e o alta chestiune, pe care va las pe voi sa o deslusiti, daca va intereseaza cu adevarat.

Ce vreau eu sa spun este ca, din punctul de vedere al Germaniei, aniversarea zilei de 9 Mai asa cum o cunostea istoria pana deunazi este extrem de dureroasa. 

Este ziua in care ceea ce ar fi putut sa fie a devenit un morman de umilinta pe care e datoare sa o indure permanent, cu toate ca fiecare german este constient de puterea pe care o are tara lui.

Este ziua in care Marea Parada din Moscova face sa tremure nitel poponeata galagiosului american, ziua in care racheta ruseasca e mai aproape decat avionul SUA.

Este ziua in care cei multi i-au invins pe cei care se credeau smecheri!

Este "Ziua Victoriei"! Hai sa te vedem, cum inghiti asta, Iohanis?

Si pentru ca umilinta sa isi mai piarda din greutate, acestei zile i s-a spus;
"ZIUA EUROPEI". Sa repetam, deci, an de an, ca sarbatorim, nu se stie de ce, o Europa tot mai schizoida...


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.