Reperati, reperati!

Trebuia sa vina, in sfarsit, un astfel de moment in care mizeria sa ajunga in ventilator (shit hit the fan) si sa fie improscata peste toata Romania... Era o chestiune de "cand" nu si de "daca".
Procurori DNA au fost ei insisi obiectul unor inregistrari care ii arata in toata hidosenia lor, aplicand metode de veritabila politie politica. Indiferent de argumentatia juridica pe care unii si altii o incearca, indiferent de tanguielile unor "angajati" sau "acoperiti" din presa, ziarul a fost ridicat de pe rahat si acesta este expus in toata splendoarea sa...
Pacat ca unii au ales nu numai sa calce in el dar acum incearca sa ne convinga si ca a dat norocul peste noi, insotit de un miros superb de lacramioare.
Cand asculti inregistrarile in care se fabrica probe false ai senzatia ca asisti la o crima in direct; scenaristii unor seriale de succes precum "Clanul Soprano", "The Wire" sau ale unor filme in genul "Gotti" cred ca sunt invidiosi si deja iau notite pentru o noua serie demna de "Emmy", ma rog, cei carora nu le este teama ca vor trece nitel prin "Beciul Domnesc" pentru indrazneala de a se gandi la asa ceva!
Ce ma mira pe mine este ca, in tot DNA-ul asta, plin de procurori relativ tineri si cu o cariera juridica in plina ascensiune,  nivelul de constientizare este extrem de redus. Sau cel putin asa pare din exterior.
La jumatatea anului 2017, in DNA lucrau circa 550 de procurori get-beget (greu de gasit aceasta cifra in mod public).
Dintre acestia, in urma scandalului din ianuarie-februarie 2018, 135 au "luat pozitie" si au cerut sa fie "reperata onoarea" doamnei Kovesi, Procuror Sef al DNA si spectator pasiv al ventilatorului plin de mizerie din DNA Ploiesti. Asadar, undeva in jur de (nici) o treime.
Sa intelegem ca restul de vreo 415 fie nu au stiut, fie erau in concediu de odihna sau de boala ori, poate ca vorbeau la telefon in timp ce fituica circula prin institutie... Nu pot sa imi imaginez ca au refuzat si s-au expus la traznetul nemilos!
Totusi, din acesti 415, sa fie toti de acord ca eticheta sa le fie lipita de frunte pentru viitor? Niciunul din acesti tineri sa nu aiba o tresarire de constiinta in urma careia sa zica: "Bai frate, peste niste ani, tot cacatul asta o sa imi fie in CV ca o pata in cariera"!

Pot banui ca sunt cateva variante:

Prima ar fi ca si ei sunt de acord cu metoda impusa de Kovesi si ca nu ii deranjeaza ca fac parte dintr-un parchet in care falsificarea de probe si instrumentarea de dosare pe baza unor interese politice este o activitate cel putin tolerata de conducerea centrala (anumite inregistrari sugereaza mai mult decat simpla toleranta). 
Ceva ceva ei stiu si ceea ce stiu ridica un pic valul peste necunoscutul viitorului. Iar acolo se vede cum sistemul represiv castiga lupta cu decenta si normalitatea, cu democratia si statul de drept iar cei care castiga rescriu istoria. Si aceasta istorie va spune ca DNA este insusi statul, ca procurorii sunt garantia libertatii si a decentei. Se poate extinde conceptul dar il regasiti in "1984", romanul lui Orwell, nu insist eu aici.
Faptul ca nu au semnat petitia catre CSM nu este decat o scapare de moment.

A doua varianta este ca statul de plata al procurorilor DNA, care cuprinde salarii ce pleaca de la 14.000 lei baza cu adaos de peste 2000 lei (spor de conditii de munca grele) este un argument suficient de pertinent, care face sa paleasca orice spasm de constiinta al unui tanar absolvent de facultate de drept(i) iar o eventuala iesire in "piata" competitiva a serviciilor juridice ar avea drept rezultat inca un mort de foame pe scarile tribunalelor...
Chestia asta cu salarizarea ar merita o postare separata, fie si pentru a diseca nitel aspectul sporului asta de "munca grea"...

In fine, mai este posibila si o a treia varianta care, insa, este o combinatie a celor de mai sus, parerea mea!


Sursa fotografiei: CATAVENCII.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.