Vecinul si batausul satului

Stai intr-un sat si nu te ai prea bine cu vecinii. Nu ca ai avea ceva cu ei, desi cu unul cu care aproape ca esti gard in gard ar fi o problema, in sensul ca taica-sau si cu tac-tu au avut ceva de impartit in urma cu vreo 80 de ani.
Ceva legat de gradina din spatele casei, femei si, evident, niscaiva aur. Timpul a trecut insa si aproape ca nici nu mai stii de la ce s-au luat in gura atunci, mai ales ca nici nu prea ai avut timp sa asculti ce iti tot povestea.
Insa in satul asta, in capatul lui, aprope la mama dracului, sta batausul satului; unu care face pe desteptul si care, una doua, sare la bataie, nu intotdeauna cu motiv pe care sa il intelegi, de cele mai multe ori ca are el ceva in scafarlie.
Ba ca unul isi bate nevasta sau copii, ca la unul in curte de ce e murdar sau ca de ce se caca in spatele casei, toate astea sunt motive de bataie atunci cand nu poate sa recunoasca ca, de fapt, el are nevoie sa ii bata pe astia ca sa nu cumva sa vina peste el tiganii din alte sate si sa il lase in curul gol!
Si vine smecherasul asta, Ghila,  si incepe sa te abureasca sa te faci tovaras cu el; ca iti da de baut, ca vine si iti matura el prin curte si ca te invata cum sa iti faci veceu in casa, ca tot omul civilizat.
Bine, tu pui botul, te combini, incepi sa faci una alta fie cu el fie cu mesterii pe care el ti-i recomanda. Ca te baga la cheltuieli, nu ar fi o mare problema dar incepe sa te abureasca si in legatura cu vecinii!
Ca ala de langa tine, stii, cu care tac-tu a avut ceva de impartit, vrea sa te bata, ca stie el. Ca l-a auzit la bodega din sat ca abia asteapta sa pui geana pe geana ca o sa iti intre in casa sa iti fure mileul si pestele de pe televizor! Ca se uita dupa nevasta-ta si ca e posibil sa ii placa si copii tai, la o adica!
Ba, si are o glagorie in el, de te face sa uiti ca tu de la vecinul ala cumperi buteliile cu care iti faci haleala! Ei, lasa ca Ghila te invata el cum sa iti faci panouri solare si cum sa scoti gaze din hazna si nu o sa mai ai nevoie de butelia aluia! Numai ca vezi tu, e atat de grjuliu incat iti trimite si la asta mesterii lui! Ca fac treaba de mantuiala o fi cum o fi, dar trebuie sa le bagi bautura si mancare pana te plictisesti!
Ca Ghilau face chestia asta e de inteles, o avea ceva de castigat si, cum spuneam, poate ca trebuie sa le arate pisica ciuhapilor sa nu il dovedeasca, dar ce te faci cu madam Zihon care se baga si ea ca musca in lapte! Asta e mai smechera si mai subtila. Il ingana pe Ghila dar ia butelii tot de la vecinul si nici macar nu il plateste cu bani ci ii vinde prastii si bile sa traga cu ele! Ba chiar umbla vorba prin sat ca i-a dat si niste bate solide, facute prin Germania.
Orice om normal ar incerca sa vorbeasca cu vecinul si sa vada daca ala e chiar asa de nebun pe cat il descrie Ghilau dar asta devine violent si incepe sa ameninte voalat...
Cu nebunul e greu sa te pui dar si prostia ta e mare daca iei de bune toate pe care Ghilau le pune in gura vecinului!

Nasol e ca vecinul tot incearca sa stea de vorba cu tine, ba pe la Aprozar, ba pe la crasma dar vine Ghilau cu gura mare si iti spune ca nu, tu nu auzi bine ce zice ala si ca iti explica el de fapt cum stau lucrurile. Si pui botul si crezi ca stii ce zice vecinul si, mai rau, o sa crezi ca Ghilau o sa vina sa il bata pe vecin cand ala o sa sara gardul si o sa iti altoiasca vreo doua dupa ceafa!
Ca deja pretul la butelie e mai mare decat ala cu care ii vinde lui madam Zihon despre care stim ca se tine cu Ghilau?

Puneti voi in locul personajelor pe Putin, Trump, Merkel si incercati sa va faceti timp sa il ascultati pe vecin apoi sa vedeti cum stau lucrurile...


Traducerea in engleza pe canalul audio din dreapta.





O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.