Senzatii de deja-vu...



Ceva tot nu imi da pace! Este vorba despre legatura dintre incendiul din club si miscarile astea de strada, care par a avea loc cu sprijin de la varii institutii. Bunaoara, ce imi sare imediat in ochi este faptul ca Jandarmeria si politia stau si privesc ingaduitori galagia de miez de noapte asa cum un bunic isi priveste ingaduitor nepotul care tocmai sparge geamuri...
Un tip scria intr-o carte ca tot ce se intampla in istorie poate fi analizat prin prisma geopoliticii, adica a raporturilor politice determinate de pozitia geografica. Si se pare ca tipul are dreptate, ceea ce a zis el acum vreo 5 ani ca se va intampla, incepe sa aiba loc!
Si atunci, ma uit si eu in jur si observ ca "Toamna Romaneasca" seamana cu "Primavara Araba".
Sa enumar similitudinile?
Pai, guverne date jos de mase, mobilizare prin retele sociale, televiziuni obtuze, incercari de preluare a puterii, implicare straina si, surpriza, factorul generator a fost cate un eveniment tragic. In 2010, in Tunisia, un tanar - Mohamed Bouazizi - si-a dat foc... La noi, o prima incercare a fost croita in jurul mortii politistului din escorta lui Oprea "Interes National". Nu a reusit si, imediat a aparut alt eveniment nefericit cu potential de polarizare a opiniei publice. Incendiul din "Colectiv".
Dar stai, am zis ceva cu amestec strain?
Pai, se indoieste cineva ca in "Primavara Araba", au fost bagati pana in gat serviciile de specialitate ale puterilor occidentale? Oare si la noi sa fie implicate?
Intrucat serviciile sunt "secrete", evident ca nu se vor lasa observate la lucru dar putem sa cascam nitel ochii si sa incercam cateva deductii logice, a' la Sherlock Holmes...

Sa pornim de la unde suntem si ce vremuri traim.

Romania este membru NATO si, in contextul in care Germania cam fraternizeaza cu ursul rusesc, alianta cauta tari pe care sa se poata baza.
Suntem fix la granita unei zone de deranj maxim, in sudul Rusiei si avem pe teritoriul nostru cateva obiective de care stim: doua comandamente strategice, baza de rachete defensive (despre care Rusia zice ca pot avea si rol ofensiv), nu se stie dar putem specula ca om avea si cateva centre de ascultare si localizare goniometrica intrucat suntem tare aproape de Rusia dar si sistemele de monitorizare a traficului maritim caci avem o intinsa granita maritima si fluviala cu zona tampon.
Mai sus de noi este Ucraina, care tocmai a scapat de o zona importanta pentru Rusia: Peninsula Crimeea, cel mai mare portavion si cel mai mare port militar in ape calde pe care Rusia il are si pe care il poate folosi pentru a-si proiecta fortele militare la nivel global. Marile nordice ingheata, daca nu stiati, Sevastopol este operational tot anul!
Deranjul in Crimeea a inceput dupa ce Ucraina a dat semnalul iesirii din spatiul de influenta si control al Rusiei, Rusie care are nevoie ca de aer de zona ei tampon, formata din Ucraina si tarile dintre Marea Neagra si Marea Caspica. Sa nu uitam ca acel coridor ingust a fost scena unor razboaie mai mult sau mai putin fulger si ca si acolo s-a incercat penetrarea politica de catre vestici insa Rusia a pus piciorul in prag destul de ferm.

Dar sa revenim, definind nitel situatia locala.

In ultimii ani, Ponta a incercat sa reduca influenta FMI in politica si economia romaneasca si a incercat sa se apropie de Rusia. Rusia, la randul ei, are importante investitii facute prin intermediari, asa cum ne-a obisnuit in ultimii douazeci de ani. 
In prezent, Romania este al doilea partener comercial din Europa, dupa Turcia! Iar proiectia pe termen lung era in sensul cresterii schimburilor comerciale.
Ei bine, daca Germaniei nu au ce sa ii faca, mai ales ca e si mai departe un pic, cu Romania lucrurile stau altfel.

Unii oameni, mai destepti ca mine,spun ca rusii investesc masiv in energie si metalurgie. Ei bine, astea sunt sectoare strategice, pentru cine nu cunoaste.
Privind din perspectiva altui investitor, NATO, care a bagat o multime de bani si sperante de securitate in curul Romaniei, zbenguiala politicienilor romani pe campiile spagii fara de nationalitate este, cu siguranta, de natura sa le dea fiori.
O multime de recrutari au fost facute in istoria serviciilor secrete prin operatiuni numite "sub steag fals". Adica, vine la tine, politician roman, un nene care zice ca e olandez si ca serviciile secrete olandeze ar vrea sa stie cum se intra, sa speculam, ca investitor la ALRO. Si tu, politican corupt, contra unei valize de bani, ii dai cheia. Nu-i asa ca, daca ti-ar fi spus ca e de la FSB nu i-ai fi dat nimic?

Ei bine, coruptia tocmai asta favorizeaza iar "dosarul ALRO" tocmai asta a scos la lumina: penetrarea contra spaga a unor zone strategice din domeniul industrial sau al resurselor din Romania.

Basescu & Comp. au pactizat pe usa din dos ani de zile cu sfera de influenta rusa, permitand dezvoltarea nestingherita a afacerilor acestora prin interpusi, contra spaga, sperand astfel sa insele vigilenta Occidentului, in special a americanilor.
Cea mai misto teapa a fost cea prin care Mechel a reusit sa cumpere o mare parte din industria siderurgica romaneasca pe doar cincizeci si ceva de dolari!
Nu stiu care a fost targul care i-a permis sa scape basma curata dar cred ca un argument pentru a-l lasa sa o stearga cu mainile murdare a fost teama de un scandal major! Toata lumea stie despre scheletele tuturor si nu se poate sti ce iese cand deschidem toate usile dulapurilor!
Oricum, bag de seama ca Baselu si-a anuntat intoarcerea ca sa isi "apere mandatul". Cine i-l ataca? Cu ce? Cu ce bani se intoarce in politica asta costisitoare? 

Au fost multe ocaziile in care SUA au mangaiat pe cap DNA-ul, vorbindu-se chiar de acordarea unei protectii deosebite pentru dna Kovesi, ceea ce ma face sa cred ca SUA urmareste interesata activitatea de curatire a zonelor sensibile cu implicatii in politicile de securitate zonala.
Faptul ca evenimentele internationale, in special situatia din Orientul Mijlociu se precipita, poate fi privit ca o cauza de accelerare a unor schimbari la nivel inalt pe care altfel cei interesati nu le-ar fi produs cu o asa viteza. 
Justitia, chiar si cu colaborarea de succes dintre ICCJ si DNA, s-a dovedit a fi, totusi, prea lenta pentru necesitatile anumitor institutii de forta mai putin vizibile dar depre care se vorbeste tot mai insistent. Se impune, in prag de confruntare aproape deschisa intre Rusia si SUA, o dizolvare a factorilor de risc. Din nefericire pentru Ponta & Co, desi a fost animat de intentii bune si a avut chiar cativa ministri misto, schimbarile si asanarea coruptiei au fost facute prin actiuni cu pasi prea mici pentru tavalugul vremurilor. Iar asta, tavalugul, a venit peste el!

Hai sa fim seriosi! Suntem noi atat de evoluati intelectual incat sa consideram plagiatul o mare pata de rusine pe obrazul nostru? Cand peste jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural si are inca cacastoarea in curte?
Am devenit atat de sensibili incat sa iesim in strada in urma unui incendiu cu victime cand trecem pe langa oameni cazuti pe strada?

Sa dam jos guverne pe motiv ca Premierul este implicat intr-un dosar de coruptie suna un pic ipocrit in contextul unui presedinte care candida cu proces pe rol... Si nimeni nu s-a scandalizat atunci!
Iar dupa incendiul din Bucuresti s-a aflat ca Primaria din Sibiu nu detinea nici ea avize din alea de la pompieri si ca ex-primarul, acum presedinte, a semnat ca Piedone autorizatii de functionare!

Parerea mea despre ceea ce se petrece acum este ca suntem in fata unei actiuni bine executate, care a pornit pe fondul unei tragedii amplificate de mass-media, catalizata de vectori din social media si ghidata in strada de niste profesionisti.
Se stie deja ca mari astfel de manifestatii cum a fost Revolutia Portocalie au avut printre organizatori ONG-uri cu personal instruit de USAID si de Departamentul de Stat, desigur in numele unor idealuri democratice dar in urmarirea unor interese din industria energetica.

Observarea "la rece" a comportamentului grupurilor din strada, in care se observa actiunea catorva specialisti in agit-prop ofera raspunsuri la o serie de intrebari iar evolutia evenimentelor va furniza si restul de nedumeriri.
Bunaoara, premier interimar a fost numit un personaj care tocmai a absolvit cursurile de indoctrinare ale SRI...

Lucrurile nu sunt lasate nicio clipa din mana! Revolutie? Sa o credeti voi! Eu am trecut printr-una acum 25 de ani si a doua oara nu ma mai pacaliti!

Uite, citeste si aici:
http://www.bursa.ro/romania-rusia-investitii-strategice-rusesti-in-tara-noastra-164478&s=print&sr=articol&id_articol=164478.html

http://www.ccib.ro/afacerea/Stire-3732-.htm

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Rusia+economie+Romania+Harta+dependenta+UE+gaze+rusesti

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.