Telefonul cu Fir Scurt

Acum mai multi ani, vreo 12, lucram intr-o institutie in care exista un aparat telefonic cu aspect banal, de genul celor pe care le aveam in case prin anii 80, produs de Electromagnetica.
Singurul element "interesant" al acestui aparat telefonic era ca, in locul discului, acest aparat avea stema Romaniei.
Aveam sa aflu ca era celebrul telefon "T.O", acronim pentru "Telefon Operativ".
Acest telefon facea parte dintr-o retea telefonica paralela cu cea civila, retea intretinuta de STS.
Am fost trimis cu o insarcinare destul de banala in Botosani. Cu "invoire" de la seful telefonului, cu rang de ministru, am ridicat receptorul, mi-a raspuns o voce profesionista de operatoare telefonica ce s-a identificat cu un numar si m-a intrebat cu cine sa imi faca legatura.
"Cu Prefectul judetului X" si, in cateva secunde, dl. Prefect mi-a raspuns cu o voce emotionata.
I-am explicat ca il sun in legatura cu problema Z si ca o delegatie urmeaza sa soseasca la sediul Prefecturii la data de...
Ei bine, desi eram niste parliti cu rang de expert guvernamental, adica un pic mai mult ca impingatorii de vagoane, la sosirea noastra s-a dat de stire imediat ce am parasit hotelul si eram panditi de "comunitarul" de la poarta Prefecturii, care ne-a condus cu temenele pana la musiu Prefect in birou.
Unde, pe langa Domnia Sa, era si subprefectul, si secretarul, si sefii de servicii si directii din Prefectura.
Spre deosebire de delegatiile anuntate pe telefonul normal, de aceasta data plutea in acel birou un aer de "je'n sais quois", asa, festiv!

Cam asta e efectul "telefonului rosu", cu stema pe el, si al carui prefix nu trebuie sa il tii minte.
Exact acest gen de telefon il avea dl. Basescu, acum simplu cetatean...
Un telefon de pe care putea sa sune "pe fir scurt" pe seful SRI, DNA, PICCJ, MAI, prefecti, judecatori samd.
Un telefon pe care nu il poate intercepta nimeni si la care, apasand pe tasta 3, un nene ii spunea cine e cel mai mare dusman.
Probabil ca, apasand pe tasta 2, i se dadeau detalii picante din fel si fel de dosare penale dar pe al carui buton 1 nu a avut curiozitatea sa apese, caci astfel ar fi aflat ca are, totusi, niste dosare pe rol!

Iar acel telefon nu inseamna numai un receptor ci si o linie de internet si intranet protejata.

Ma bucur ca Antonescu a luat decizia de a-i taia "firul".

Poate ca, in urma acestei foarfeci in linia telefonica, Basescu va incerca acea senzatie de inefabil cu care traiesc tot mai multi romani, aceea de a raspunde la telefon cu "Buna seara tie si ascultatorilor nostri"!


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.