Productivitatea...

... sau, mai bine zis, lipsa productivitatii este cauza pentru care acum se iau masuri de austeritate in sectorul bugetar.
Cel putin, asa a sustinut dl. premier astazi (fie-i numele Lui laudat!).
Ca fost elev al materialismului dialectic, definitia productivitatii mi-a ramas bine intiparita in minte, ajutata de niste note mici la economie. Si la dirigentie.
Asadar, sa reamintim: productivitatea este indicatorul care masoara randamentul lucratorului, eficienta muncii sale. Adica, cat timp consuma pentru unitatea de produs, sau invers, cate produse realizeaza in unitatea de timp.
Si acum, sa incercam sa aplicam acest indicator la munca bugetarului.
Cine este bugetarul si ce vrea el de la noi?
Potrivit teoriilor statului modern (nu e cazul Romaniei, se pare...), bugetarul este cel prin care se infaptuieste politica sociala, adica se returneaza serviciile statului catre contribuabili (ah, ce cuvant pornografic, mai potrivit "supusii" pentru cazul Romaniei).
Care ne sunt bugetarii?
Pai, sa tot fie:
-profesori;
-medici;
-politisti;
-judecatori;
-ministri;
-functionari in administratia publica;
-functionari in serviciile descentralizate;
-parlamentari s.a.m.d.
Cum putem evalua "productivitatea" acestor categorii, domnule Prim Ministru si fost avocat (deci un specialist al DEX-ului, teoretic...)?
De exemplu, cum evaluam productivitatea unui ministru? Sa luam cazul doamnei ministru Udrea. Teoretic.
Stabilim unitatea de timp ca fiind o luna.
Si urmarim cate licitatii a "savarsit" ministerul. Nu? Sa zicem ca organizeaza 20 de licitatii pentru sarbatoarea de 1 Mai. P=L/Ut. Adica 20.
Sa luam cazul domnului ministru Berceanu. Tot o luna, dar doar 1 licitatie. P=1.
Doamna este mai productiva ca Domnul. Abtineti-va de la glumele proaste, da?
Dar, daca ne gandim ca valoarea licitatiilor Doamnei, insumate, este de 1.000.000 EUR iar valoarea licitatiilor Domnului este de 10.000.000 EUR, observam ca, instrumentul de evaluare (P) trebuie corelat si cu V, valoarea cheltuita). Ca sa stim unde introducem V, este bine sa stim daca un V mare este mai bun decat un V mic. Sau invers. Cum, la aceasta intrebare, nu avem nici un raspuns, ca doar nu putem sa ii intrebam pe domnii Cocos, Necolaiciuc si altii, trecem la alta categorie de bugetari:
Profesorii.
Aici, cum sa socotim P? Capete patrate iesite de la ora, per unitatea de timp, ora. Daca punem luna, cred ca P ajunge la un Pnou la fel ca leul!
Intrucat, si eu fac parte dintre acele capete patrate si cifrele imi sunt straine, trec direct la functionarii din administratiile financiare.
Unde P=A/T. A fiind amenzile date dar neincasate pentru ca, in locul lor se introduce in ecuatie variabila S=A/n. Spaga. A se stie, e amenda si are rolul de a raporta la o cunoscuta variabila de mediu "n", care are valori cuprinse intre 2 si 10, functie de partidul unde se duce S/0,5.
Prea complicat, dar mai avem atatia si atatia bugetari!
Unde vreau sa ajung?
Pai, e pacat ca s-a ajuns la a se discuta de productivitatea unora care nu "produc" nimic decat daca luam in calcul propriul buzunar. Da, inclusiv profesorii se potrivesc "profilului"!
E pacat ca, din pricina incompetentei fudule s-a ajuns sa avem de ales intre a sugruma bruma de "productivitate" a sectorului privat ce sustine toata cloaca bugetara, caci alternativa luarii gatului de bugetar este luarea gatului de intreprinzator prin TVA majorat, impozit majorat, amenzi majorate, taxe majorate.
Iar cardului de bugetari tocmiti care canta prohodul pe note de reduceri le reamintesc voiosia cu care au votat, intotdeauna, calea cea usoara a zilei de maine in defavoarea zilei de poimaine!
Si nu, sa nu intelegeti ca il sustin pe Basescu, la fel cum nu il sustin nici pe Iliescu pentru ca, de la ultimul la primul, toti sunt responsabili de ceea ce traim azi.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.