Salvati Sibiul!

PROTEST PUBLIC

La adresa initiativei Primariei Sibiu de a distruge Parcul Cetatii din Sibiu in favoarea amenajarii unei parcari auto.
La initiativa primarului Klaus Werner Iohannis, in colaborare cu arhitectul sef al municipiului Sibiu, Sz. Guttmann au prezentat astazi, 17 octombrie 2006, in cadrul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice - Sectiunea Urbanism din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania un Plan Urbanistic de Dezvoltare realizat fara respectarea Legii 350/2001, care obliga la realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Proiectul prin care se urmareste realizarea unei parcari in parcul de castani de langa Zidul Cetatii situat pe Bulevardul Coposu, a fost inaintat si aprobat de Consiliul Local Sibiu in ciuda faptului ca in momentul prezentarii, initiatorul proiectului, Klaus Iohannis nu dispunea de toate avizele necesare unui astfel de proiect, avize care nici astazi nu sunt eliberate.
Avand numai aprobarea Consiliului Local Sibiu, Primaria Sibiu, in absenta avizelor de legalitate, a organizat o licitatie pentru realizarea lucrarilor de amenajare a parcarii, acestea fiind incepute deja in apropierea Bastionului Thalia.

Actiunea Primariei Sibiu este ilegala si sub aspectul avizelor negative eliberare de Comisia Locala a Monumentelor Istorice si a Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice care in doua randuri au dat aviz negativ acestui proiect, de care autoritatile sibiene nu au tinut cont.

Ca reprezentant al intersului public, Primaria Sibiu a incalcat si dispozitiile legale in materia consultarii publice in cazul proiectelor de anvergura - Legea 52/2003, cu atat mai mult cu cat mai multe asociatii eguvernamentale si-au manifestat de mai multe luni pozitia negativa fata de acest proiect. Aceasta in conditiile in care proiectul prevede ca printre masinile parcate si noxele pe care acestea le elibereaza sa fie amenajat un loc de odihna si un parc pentru copii care sa aiba accesul printre masini.
Dupa distrugerea perdelei de castani de pe Calea Dumbravii, Primaria Sibiu
urmareste si distrugerea ultimului aliniament de castani din Sibiu, desi afirma ca va taia numai doi castani din cei existenti.

In conditiile in care Romania a aderat inca din anul 2002 la Conventia Europeana a Peisajului, Primaria Sibiu ar trebui sa protejeze mediul. Aceasta in conditiile in care municipiul Sibiu prezinta un deficit de suprafata spatiu verde pe cap de locuitor, in ciuda statisticilor prezentate de autoritatile locale care includ in documente sute de hectare din Padurea Dumbrava Sibiului, aflate la zeci de kilometri in afara perimetrului locuit
al municipiului.

Parcul Cetatii din Sibiu este in prezent ultimul parc public natural din zona centrala a viitoarei Capitale Culturale Europene neafectat de interventia excavatoarelor si a proiectelor care aduc in viata localnicilor “civilizatia”. Aici s-au desfasurat cu succes Targul Olarilor si Festivalul Medieval.
Daca Primaria Sibiu cauta locuri pentru parcare, poate sa gaseasca solutii fara a distruge spatiile verzi si fara a afecta si mai mult mediul inconjurator din zona centrala a Sibiului masiv afectata de noile constructii.

Avand toate acestea in vedere, solicitam sistarea lucrarilor si anularea proiectului care vizeaza amenajarea unei parcari in perimetrul Parcului Cetatii.

Sustinatorii protestului, pana la acest moment
- Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007
- Fundatia Comunitatii Sibiu
- Liga Jurnalistilor Sibiu
- Clubul Ecotur Sibiu
- Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor Sibiu
- Crucea Rosie Filiala Sibiu

This Petition was created by Adrian Bursu.
http://www.petitiontime.com/ViewPetition.aspx?key=sibiu

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.